Apsurd na Učiteljskom fakultetu: Kandidat za dekana eliminiran jer je dokumente predao na USB-u, a ne CD-u

CD i DVD prolaze, ali USB ne?

5.10.2023., Zagreb - U Velikoj dvorani Sveucilista u Zagrebu odrzana je svecana akademija Uciteljskog fakulteta u Zagrebu povodom Dana Fakulteta i Svjetskog dana ucitelja. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
FOTO: Davorin Visnjic/PIXSELL

Tijekom zaprimanja kandidatura za novog dekana ili dekanicu na zagrebačkom Učiteljskom fakultetu izbio je skandal, piše Jutarnji list.

Kako su dnevnom listu javili profesori, prijavilo se petero kandidata, no dvojica su odmah eliminirana. Prvi, profesor Tomislav Krznar, eliminiran je jer nije potpisao prijavnicu, a drugi, Tin Perkov, jer je dokumentaciju za prijavu predao na USB-sticku, a ne na CD-u.

Zbog toga se kandidat Perkov žalio Fakultetskom vijeću, tražeći poništenje izbora za dekana. Međutim, Vijeće je glasalo protiv, nakon čega se Perkov obratio dopisom Statutarnom odboru Sveučilišta u Zagrebu i sada čeka njihovu odluku, piše Jutarnji.

USB ne može, ali DVD je OK?

Perkov navodi da je u zapisniku izbornog povjerenstva zabilježeno da nije predao dokumentaciju na CD-u, pri čemu je prešućeno da ju je predao na USB-u.

“Želim skrenuti pozornost da Statutom fakulteta nije predviđena predaja dokumentacije na CD-u, nego se CD spominje samo u pozivu na natječaj za dekana, i to u zagradama, što se može shvatiti i kao primjer medija na kojemu se može dostaviti dokumentacija. Ni Zakon ni Statut ne govore o CD-u, a izborno povjerenstvo nema ovlasti odbaciti kandidaturu ni po kojoj osnovi osim izričito određenih Zakonom i Statutom”, naveo je u svojoj molbi Sveučilištu za ocjenu valjanosti postupka izbora dekana.

Perkov tvrdi i da je na sjednici Fakultetskog vijeća ustanovljeno je da je jedan od kandidata predao DVD. Navodi da za ostale kandidature nije ni razmatrano je li predan ispravan medij, nego se o tome zaključilo samo po izgledu medija. Međutim, CD i DVD nisu jedno te isto, iako izgledaju slično.

Dekan: ‘Nije točno da nekima pogodujemo’

Da je Povjerenstvo isključilo profesora Perkova iz procedure izbora kandidata iz formalno-pravnih razloga, potvrđuje dekan Učiteljskog fakulteta Siniša Opić. Izražava žaljenje, no tvrdi kako nema ovlasti poništiti natječaj jer takvu odluku može donijeti jedino Fakultetsko vijeće.

Na upit zašto je uopće u natječaju naveden zastarjeli medij poput CD-a, odgovara kako su propozicije natječaja potvrđene na Vijeću. Na pitanje je li ovime profesoru Perkovu nanesena šteta, dekan kaže da je ovime oštećen fakultet.

“Svi bismo bili sretni da smo imali petero ili više kandidata, a ovako postajemo ‘slučaj‘ jer ispada da nekima pogodujemo, što nije točno. Izborni postupak mora biti formalno-pravno kirurški čist”, tvrdi. U izboru za dekana ostaju tri kandidata, od kojih su dvoje članovi aktualne uprave, piše Jutarnji.