Astronauticama ispala torba s alatom pa sad kruži oko Zemlje, neki će ju moći vidjeti i dalekozorom

Ovo nije prvi put da su astronauti izgubili opremu u svemiru

FOTO: screenshot

Torba s alatom koju su ispustile astronautice s Međunarodne svemirske postaje (ISS) bit će vidljiva sa Zemlje dok bude letjela iznad Britanije u utorak. Alat su izgubile NASA-ine astronautice Jasmin Moghbeli i Loral O’Hara dok su popravljale solarnu ploču na ISS-u ranije ovog mjeseca.

Iz ISS-a se već može vidjeti torba u orbiti oko Zemlje, piše Telegraph. Stručnjaci kažu da je iznenađujuće svijetla i da, iako svijetli malo ispod granice vidljivosti golim okom, amateri bi je iz Velike Britanije trebali moći uočiti uz pomoć dalekozora ili teleskopa. Ako vrijeme dopusti, Britanci na jugu imat će dobre šanse vidjeti torbu između 18:47 i 18:58 sati u utorak.

Torbi s alatom dodijeljena je oznaka 58229/1998–067WC Američkih svemirskih snaga, kako bi se moglo pratiti predstavlja li prijetnju ISS-u ili satelitima. Očekuje se da će se u ožujku raspasti u atmosferi.

Svemirski otpad

No, ovo nije prvi put da su astronauti izgubili opremu u svemiru. Godine 1965. NASA-in astronaut Ed White izgubio je rezervnu rukavicu tijekom svemirske šetnje izvan svoje letjelice Gemini 4. Od tada su astronauti slučajno dodavali neke od neobičnijih predmeta u 100.000 komada svemirskog otpada koji kruži Zemljom.

Piers Sellers, još jedan NASA-in astronaut, izgubio 2006. neku vrstu špatule, a dvije godine kasnije Heidemarie Stefanyshyn-Piper izgubila je torbu s alatom dok je popravljala zaglavljeni zupčanik na solarnoj ploči.

Iz NASA-e su svojedobno, prateći svemirski otpad, vidjeli čak i ostatke osušenog urina, paste za zube i kreme za brijanje – sve iz odlagališta otpada svemirskih brodova, piše NBC News.