Austrija pooštrava kazne za vozače koji vole nagaziti na papučicu gasa. Može im i trajno oduzeti automobil

Od ožujka ove godine uvode se stroge kazne za prebrzu vožnju

FOTO: AFP

Austrija od ožujka ove godine pooštrava kazne za prebrze vozače. Vozačima koji vole stisnuti papučicu gasa neće prijetiti samo visoke novčane kazne – ekstremnim slučajevima neki od njih mogli bi ostati i bez automobila, javlja Fenix. Nova pravila odnosit će se i na turiste iz Njemačke.

Za dva mjeseca počinju se primjenjivati novi kriteriji za kažnjavanje prebrze vožnje. Tako će se u urbanim područjima prekoračenje brzine za više od 60 kilometara na sat moći kazniti privremenim oduzimanjem automobila na licu mjesta. Izvan naseljenih mjesta ta će se mjera moći provesti ako vozač prekorači brzinu za više od 70 km/h.

Trajno oduzimanje auta

Uvodi se i mogućnost trajnog oduzimanja vozila u onim slučajevima kada se vozi dopuštena brzina prekorači za više od 80 km/h u naseljenim mjestima ili za više od 90 km/h izvan grada. Trajno oduzeta vozila završit će na aukciji.

Njemački autoklub ADAC piše da bi se prema novim pravilima teoretski mogla oduzimati i vozila registrirana u Njemačkoj. Autoklub je to usporedio s Italijom koja sličnu praksu provodi ako vas policija uhvati za volanom s više od 1,5 promila alkohola u krvi – automobil se oduzima i ide na aukciju.