Bačić u Vukovaru: 'Previše je bola da bi se stvarale podjele zbog nekog pokliča'

Ministar vjeruje da se svi dolaze u Vukovar pokloniti žrtvama

18.11.2023. Vukovar -Obiljezavanje Dana sjecanja na zrtvu Vukovara 1991. - 2023. Program „Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu“ krece u 10:00 sati u krugu Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro“ Vukovar gdje ce prigodni program izvesti Klapa „Sv. Juraj“ HRM, Najbolji hrvatski tamburasi i glumac Darko Milas., nakon toga ulicama grada Vukovara  krenuti ce Krizni put - Kolona sjecanja do Memorijalnog groblja. Branko Bacic, Ivan Anusic, Davor Bozinovic. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, HDZ-ov Branko Bačić danas je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara komentirao političke tenzije koje su se stvarale uoči same obljetnice. Bačić je kazao da je previše bola u Vukovaru da bi se “danas zbog nekog natpisa, slogana ili pokliča stvarale podjele u Vukovaru”, prenosi N1.

Ministar je kazao kako je siguran da svi koji danas dolaze u Vukovar, to rade kako bi se poklonili žrtvi, a ne zbog toga da bi se opterećivali razlozima “na kojima se možemo samo dijeliti”. “Uvjeren sam da će danas sve proći u najboljem redu i onako kako dolikuje”, kazao je Bačić.

Šeks govorio o zajedništvu

Bivši predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je u subotu, sudjelujući u obilježavanju Dana sjećanja, kako obljetnica žrtve Vukovara treba biti mjesto zajedništva, a ne podjela, a oni koji toga nisu svjesni rade najveću štetu hrvatskom narodu i državi.

“Obljetnica sjećanja na žrtvu treba biti mjesto zajedništva, a ne podjela. Svatko dobronamjeran koji želi dobro hrvatskom narodu i hrvatskoj državi će djelovati u pravcu da se uklone bilo kakve podjele”, rekao je Šeks za N1.

Podsjetio je kako je Hrvatska stvorena 1991. pod jednom zastavom i zapovjedništvom. “Stvaranje ovih podjela u hrvatskom nacionalnom biću je ulijevanje pogubnog otrova u hrvatski narod i zajedništvo”, ocijenio je.

‘Podjele rade štetu narodu i državi’

Naveo je kako svi moraju biti svjesni i na razini toga da hrvatsko zajedništvo i sjećanje moraju ostati te da se obilježavanje stradanja Vukovara i Škabrnje odvija krajnje dostojanstveno s najvećim mogućim pijetetom, bez ikakvih političkih kalkulacija i podjela.

“Oni koji ili nisu svjesni ili svjesno rade na tim podjelama rade najveću štetu hrvatskom narodu i hrvatskoj državi”, poručio je Šeks.

Kontroverze uoči obljetnice

Podsjetimo, tjednima prije 32. obljetnice pada Vukovara dolazilo je do političkih tenzija i prepucavanja. Sporni su bili i plakati, onaj kojeg je predstavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, dok je drugi izradilo Vijeće za domovinski pijetet, kao i stavljanje HOS-a na čelo ovogodišnje Kolone sjećanja.

Burne reakcije uoči izazvale su najave kako branitelji neće dopustiti Miloradu Pupovcu bacanje vijenca u Dunav, a jedan od kotačića u vladajućoj većini bio je i na meti vukovarskog gradonačelnika, za kojeg su mnogi političari smatrali da je on taj koji dijeli ljude.

Pupovac i SDSS se nisu pojavili u Vukovaru, a Penava im je zahvalio što su poslušali, te kazao da je bolje “da zaobiđu Vukovar, to su provokatori”. “Dolaziti s agendom da se priznaju žrtve Srbima, a ne oni koji su ginuli od velikosrpske agresije… To tako ne ide”, kazao je.