Banožić u Bruxellesu: ‘Hrvatska može pomoći Ukrajini svojim znanjem i iskustvom u reformama’

Sudjelovao je na prvom Vijeću NATO-Ukrajina (NUC)

Croatian Minister of Defence Mario Banozic arrives to take part in the European Air Defence Conference gathering 18 Defence ministers, at Les Invalides in Paris on June 19, 2023. (Photo by Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP)
FOTO: AFP

Prvog dana sastanka ministara obrane NATO-a u srijedu u Bruxellesu održano je prvo Vijeće NATO-Ukrajina (NUC) u formatu ministara obrane, na kojemu je sudjelovao i hrvatski ministar Mario Banožić, priopćeno je iz MORH-a.

Uspostava Vijeća NATO-Ukrajina jedan je od rezultata samita NATO-a u Vilniusu, te otvara novo poglavlje u odnosima Saveza s Ukrajinom. Ovakav format omogućuje formalne rasprave, zajedničko donošenje odluka, razvoj interoperabilnosti i korake prema daljnjem putu Ukrajine prema NATO-u, priopćeno je.

Hrvatsko iskustvo s reformama

NATO saveznice još jednom su iskazale trajnu predanost i solidarnost s Ukrajinom. Na sastanku je sudjelovao ukrajinski ministar Rustem Umerov koji je izvijestio o situaciji na terenu i pripremama za drugo zimsko razdoblje borbe protiv ruske agresije, ali i procesima reforme ukrajinskog sektora sigurnosti i obrane.

Ministar Banožić pozitivno je ocijenio okupljanje Vijeća NATO-Ukrajina te je istaknuo kako je daljnja potpora Hrvatske Ukrajini neupitna. “Hrvatska ima znanja i iskustva za pomoći Ukrajini u reformskim procesima, a osim potpore u nacionalnim okvirima, Hrvatska financijski doprinosi NATO Sveobuhvatnom paketu pomoći za Ukrajinu u iznosu od pola milijuna eura”, rekao je Banožić, priopćeno je.

‘Jedan smo od predvodnika pomoći’

Ukrajina je trenutno jedna od minski najzagađenijih država na svijetu te se taj problem mora adresirati u cilju sigurnog povratka stanovništva i gospodarskog razvoja Ukrajine.

Banožić je svoje kolege izvijestio kako je Hrvatska jedna od predvodnica međunarodnih napora u potpori Ukrajini u području humanitarnog razminiranja te da se pod pokroviteljstvom vlade RH i Ukrajine u Zagrebu održava Međunarodna donatorska konferencija za humanitarno razminiranje Ukrajine. “Uzimajući u obzir naše iskustvo i industrijski potencijal, Hrvatska je jedan od predvodnika pomoći Ukrajini u području razminiranja”, rekao je.