Uznemirujući prizori. BBC ušao u izraelsku zajednicu u kojoj je Hamas masakrirao cijele obitelji, uključujući i bebe

Napadi na kibuc Kfar Aza, jednu od zajednica uz granicu s Gazom, trajali su i jučer tijekom jutra

Israeli soldiers inspect the damage caused by rocket attacks from the Gaza Strip in the southern Israeli kibbutz of Kfar Aza on the border with the Palestinian territory, on October 10, 2023. Israel pounded Hamas targets in Gaza on October 10 and said the bodies of 1,500 Islamist militants were found in southern towns recaptured by the army in gruelling battles near the Palestinian enclave. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
FOTO: AFP

Novinarska ekipa BBC-ja dobila je dopuštenje za ulazak u kibuc Kfar Aza u južnom Izraelu, izraelsku zajednicu koja je u prvih nekoliko dana sukoba bila mjesto strašnog masakra. U napadu Hamasa tijekom vikenda u kibucu su ubijene žene, djeca, bebe i starije osobe, čak i cijele obitelji. Napadi na kibuc, jednu od izraelskih zajednica uz granicu s Gazom, trajali su i jučer tijekom jutra, zato je izraelska vojska tek kasnije tijekom dana krenula skupljati tijela ubijenih izraelskih civila.

Vojnici koji su veći dio dana proveli u ruševinama izvlačeći tijela civila, rekli su da se vjerojatno većina ubojstava dogodila u prvim satima napada u subotu. “Nespremnoj izraelskoj vojsci trebalo je 12 sati da dođe do kibuca. Hvala Bogu spasili smo živote mnogih roditelja i djece. Nažalost, neke su teroristi spalili Molotovljevim koktelima. Vrlo su agresivni, poput životinja”, rekao je za BBC Davidi Ben Zion, zamjenik zapovjednika Jedinice 71, iskusnog tima padobranaca.

‘Nikada nisam vidio ništa gore’

Ben Zion rekao je da su Hamasovi naoružani napadači ubijali cijele obitelji, uključujući bebe, i da su oni “stroj džihada za ubijanje nenaoružanih civila”. “To su bili normalni građani koji su htjeli doručkovati i to je sve”, rekao je. Dodao je da su nekim žrtvama odrubljene glave. “Ubili su ih i nekima od njih dekapitirali glave, to je užasna stvar za vidjeti. Moramo se sjetiti tko je neprijatelj, i koja je naša misija. Mi smo za istinu i prava, svijet treba biti uz nas”, rekao je Ben Zion.

Nakon što su upali u kibuc zapalili su nekoliko kuća “kako bi prisilili stanare da izađu”, rekao je Omar Barak, 24-godišnji izraelski časnik. “Ali mnogi su radije izabrali smrt u plamenu nego da ih teroristi pobiju”, rekao je. “Pronašli smo mnoga tijela u kućama”. Ta ruralna zajednica nalazi se samo dva kilometra od Gaze. Barak je bio među izraelskim vojnicima koji su se dva duga dana borili s napadačima kako bi vratili kontrolu nad Kfar Azom. “Nikada nisam vidio ništa gore. Slomio sam se kad sam vidio tijela ubijene djece”, rekao je.

Prihvatili su opasnost

Jedan od policajaca na terenu je BBC-jevoj ekipi pokazao krvavu ljubičastu vreću za spavanje iz koje je virio natečeni nožni prst. Rekao je da je ispod vreće ubijena žena i da joj je glava odrubljena ispred kuće. Nekoliko metara dalje nalazilo se pocrnjelo, natečeno tijelo mrtvog Hamasovog napadača.

Prva linija obrane Kfar Aze bili su čuvari kibuca, stanovnici s vojnim iskustvom koji su patrolirali naseljem. Ubijeni su u borbi s napadačima. Njihova tijela uklonjena su jutros s njihovih položaja u središtu kibuca, i poput ostalih izraelskih žrtava, umotana su u crnu plastiku, odnesena u nosilima do parkirališta i položena u red čekajući da budu odnesena.

Stanovnici izraelskih pograničnih zajednica očekivali su povremene raketne napade nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. godine. Prihvatili su opasnost kao cijenu seoskog života u usko povezanoj zajednici. Stanovnici Kfar Aze i drugih izraelskih zajednica duž granice u Gazi uživali su u dobroj kvaliteti života, unatoč prijetnji od Hamasovih raketa. Sve kuće su imale ojačane sigurne prostorije. Imali su i vanjske terase, roštilje, ljuljačke za djecu i svjež zrak. Ali nitko u Kfar Azi ili drugdje u Izraelu nije zamišljao da bi Hamas mogao probiti izraelsku obranu i ubiti toliko ljudi, piše BBC.

Izraelci bijesni na vlast

Izraelci su bijesni što država i vojska nisu ispunile svoju temeljnu dužnost zaštite građana. Tijela mrtvih Hamasovih napadača ostavljena su da trunu na suncu, nepokrivena, ležeći tamo gdje su ubijeni – u grmlju i jarcima i širokim travnjacima kibuca, opisuju novinari BBC-a. U blizini njihovih tijela su motocikli kojima su uletjeli u kibuc nakon što su probili graničnu žicu. Tamo je i olupina paraglajdera, kojom su letjeli iznad izraelske obrane.

“Dok smo se jutros približavali ulazu u kibuc, stotine izraelskih borbenih vojnika još uvijek su bile raspoređene duž njegovog perimetra. Mogli smo čuti njihov radio. Zapovjednik je izdavao zapovijed da se otvori vatra na zgradu na strani Gaze. Gotovo odmah su počeli pucati iz automatskog oružja, usmjereni preko granice u Gazu”, piše novinar BBC-ja.

BBC navodi da se tutnjava od zračnih napada, dok su bili u Kfar Azi, neprekidno čuje iz Gaze. Izrael pati od kolektivne traume nakon ubojstva toliko svojih sugrađana u subotu, piše BBC. No, u Gazi također stradaju stotine civila.

Kršenje zakona ratovanja

Međunarodno humanitarno pravo jasno kaže da svi borci moraju štititi živote civila. Jasno je da je ubijanje stotina civila od strane Hamasovih napadača teško kršenje zakona ratovanja. Izraelci odbacuju bilo kakvu usporedbu između načina na koji Hamas ubija civile i načina na koji palestinski civili umiru u njihovim zračnim napadima.

General bojnik Itai Veruv, koji je bio pred umirovljenjem kad je vodio borbu za povratak kibuca, inzistirao je na tome da Izrael poštuje svoje obveze prema ratnim zakonima. “Siguran sam da se borimo za naše vrijednosti i kulturu. Bit ćemo vrlo agresivni i vrlo jaki, ali zadržavamo svoje moralne vrijednosti. Mi smo Izraelci, mi smo Židovi”, rekao je. Izrael će, kako bude umiralo sve više palestinskih civila, biti suočen sa sve jačim kritikama, piše BBC.

‘Snažan miris raspadajućeg mesa ‘

Davidi Ben Zion, časnik koji je predvodio prvi val u borbi za kibuc i vidio pokolj koji je ostavio Hamas, priznao je da Izraelci imaju duboke političke podjele, ali je inzistirao da su ujedinjeni sada kada su napadnuti.

“Snažan miris raspadajućeg mesa lebdio je na vrelom jesenskom suncu Mediterana. Vojnici koji su uklanjali tijela pažljivo su hodali kroz ruševine kuća, oprezni pazeći na eksplozivna sredstva koja još nisu eksplodirala. Na vrtnoj stazi ležala je granata”, opisao je novinar BBC-ja i doda su se s vremena na vrijeme i dalje čule dojave o raketnoj paljbi Hamasa te su morali ići u skrovište.