Benčić pokušava ujediniti oporbu i spriječiti formiranje 'najdesnije vlade ikada'. Posebnu poruku poslala Hrebaku i manjinama

Obratila se posebno strankama centra

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić i novoizabrani saborski zastupnici platforme Možemo! održali su konferenciju za medije povodom dogovora o formiranju saborske većine. Uz Benčić, su tu Urša Raukar-Gamulin, Jelena Miloš, Damir Bakić i Gordan Bosanac.

“Želim reći, kao što smo govorili prošlih dana, podcrtavamo da kao stranka apsolutno podržavamo konstituiranje parlamenta i većine koja će onemogućiti stvaranje HDZ-a i DP-a, što je, čini se, smjer u kojemu HDZ i DP idu”, kazala je.

“Napominjem da postoji većina na drugoj strani, da je čine one stranke koje su činile opoziciju, progresivnu u prošlom sazivu, tu su i zastupnici Mosta i nacionalnih manjina. Smatram da je izuzetno važno da nakon što smo se izjasnili da dajemo apsolutnu podršku toj ideji, da naglasimo i to da su se jučer oko toga izjasnili IDS i Fokus kada su rekli da sigurno neće s HDZ-om”, kazala je.

Pozvala sve da se izjasne

“Pozivam sve druge aktere koji su spremni na to da se spriječi HDZ i stvaranje njihove većine, da se o tome što prije izjasne. Važno je da znamo postoji li taj prostor da se što prije stvori većina kontra HDZ-a”, kazala je i dodala da nacionalne manjine imaju izuzetno važnu ulogu.

“Podržavamo da ostanu zajedno i da se ne dijele, to je jako važno zbog zaštite pojedinih nacionalnih manjina u grupi stranaka. Neprelazak na tu stranu i nepodržavanje parlamentarne većine kontra HDZ-a i DP-a značilo bi da nacionalne manjine defacto odustaju same od sebe i položaja ustavnog i pravnog koji imaju u Hrvatskoj”, kazala je.

“Poruke koje su iz DP-a dolazile protiv srpske nacionalne manjine, a onda i građana te manjine poruke su koje idu u smjeru svjesnog i planskog mijenjanja sustava i položaja nacionalnih manjina u Hrvatskoj”, kazala je. Dodala je da im je u interesu da ostanu zajedno i da nikako ne daju potporu strankama koje unaprijed govore stvari duboko protivne ideji zaštite nacionalnih manjina.

Pozvala HSLS da razmisli

Benčić je pozvala i centre stranaka te HSLS da razmisli hoće li zaista dati potporu vladi HDZ-a i DP-a. “Vrijednosti za koje se oni zalažu i za koje njihovi birači daju glas su vrijednosti koje će biti napadane. Pozivam ih da stanemo u obranu vrijednosti demokracije i Ustava te da zajedno tvorimo parlamentarnu većinu”, kazala je. Ocijenila je da bi bilo dobro da sve ove opcije sjednu zajedno i dogovore pozicije umjesto da svi pozivi idu preko medija.

“Kao stranka ostajemo pri tome da nam je stvaranje parlamenta i konstituiranje parlamenta koji će spriječiti najdesniju vladu u povijesti Hrvatske ključan cilj. Konstruktivni smo i bit ćemo konstruktivni oko razgovora da se takva većina i formira”, kazala je. “Povijesni je moment da to napravimo zajedno”, kazala je.

Što je s Mostom?

Kazala je kako Domovinski pokret ima presicu u 15 sati, a novinari su je pitali jesu li im i oni okej za konstituiranje Sabora. “Ako će biti kontra HDZ-a da, ali ne vjerujemo da će to biti moguće”, kazala je. Potvrdila je da s Mostom nisu razgovarali i dodala da Možemo! smatra kako je primjereno da SDP koji je dobio najviše glasova od oporbe vodi razgovore. Vjeruje da je razgovora bilo, ali dodaje da to treba pitati Grbina. O vremenskim rokovima za razgovore nije htjela govoriti.

Novinare je zanimalo i što bi bilo s Plenkovićem, bi li bio tehnički premijer? “Ne bih rekla da ostaje ni premijer, s obzirom na njegovu namjeru samom činjenicom da nosi HDZ-ovu listu za EU izbore. Pitanje je je li to sigurna karta za Bruxelles ili je to takozvana rezervna karta, vjerojatno ovisi o ishodu pregovora HDZ-a i DP-a, ali sigurno je da si kartu kupuje”, kazala je.

Novinare je zanimalo jesu li spremne liste Možemo! za EU izbore. Kazala je da jesu i da će biti objavljene sutra. No, kazala je da se vesele tome što očekuju, da će Možemo! dobiti prvog europarlamentarca ili europarlamentarku. Vratila se na parlamentarne izbore rekavši kako ne treba srljati nego kako treba ići korak po korak, ali prvi korak napraviti brzo.