Studenti na ulicama, blokirana središnja beogradska avenija. Javio se Vučić, spominje 'brutalne napade' na policiju

Prosvjedi dijela oporbe, studenata i građana zbog neregularnosti na izborima počeli su u prošli ponedjeljak

Grupa studenata i mladih koji sudjeluju u prosvjedima i traže ponavljanje izbora za koje tvrde da su “pokradeni” nalaze se ispred Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Uz njih su u prosvjedu i predstavnici liste “Srbija protiv nasilja”.

Studenti i drugi građani zvižde i udaraju u lonce u Birčaninovoj ulici ispred zgrade Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i traže uvid u biračke spiskove, piše Nova.rs.

Pored Birčanove, studenti i građani blokiraju i Ulicu Kneza Miloša. To je jedna od centralnih ulica u Beogradu, jedna od glavnih gradskih prometnica i ulica u kojoj su neke od najvažnijih državnih institucija i veliki broj veleposlanstava.

Student Ivan Bjelić rekao je da će danas biti blokiran ulaz i izlaz iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Od 18 sati bit će novi prosvjed

Jedan od organizatora današnjeg prosvjeda Pavle Cicvarić rekao je da je ovaj prosvjed oblik upozorenja vlastima i da je nad studentima i građanima bilo velike represije na sinoćnjem prosvjedu. “Vjerujem da su spremni na dosta toga”, dodaje i ističe kako misli da ljudi ipak neće “pokleknuti”.

Dobrica Veselinović u ime koalicije “Srbija protiv nasilja” najavio je da će se i večeras održati prosvjed ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) i apelirao je da prosvjed prođe mirno i bez incidenata.

“Ovdje se radi o građanima koji su ustali u obranu svojih glasova. Njihova volja je prevarena, žele obraniti svoje pravo na biranje. Ovo su zajednički zahtjevi, ne samo jedne organizacije, već društva u cjelini. Večeras će u 18 sati prosvjed biti ispred RIK-a”, rekao je i najavio nastavak organizacije prosvjeda.

Stigli i studenti iz Novog Sada

Studenti iz Novog Sada došli su u Birčaninovu ulicu u kojoj beogradski studenti blokiraju Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Oni su u Beograd stigli vlakom.

Studenti viču “Lopovi” i nose otisnute “osobne iskaznice” političara poput premijerke Ane Brnabić i predsjednika Aleksandra Vučića, ali i državnika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića, predsjednika Pokreta socijalista Aleksandra Vulina i predsjednika Skupštine Vladimira Orlića.

Na “osobnim iskaznicama” piše i “afere koje traju svakog dana – Jovanjica, tetka iz Kanade, krečenje lutrije”. Student Nikola Ristić rekao je da su na prosvjed došli i profesori iz Novog Sada.

Policija neće tolerirati blokadu

Načelnik Uprave policije Ivica Ivković poručio je da se blokada državnih institucija i mostova “neće tolerirati”.

Prosvjedi dijela oporbe, studenata i građana zbog neregularnosti na izborima počeli su u prošli ponedjeljak, a održavani su ispred Republičke izborne komisije.

Predstavnici liste “Srbija protiv nasilja” zatražili su poništavanje izbora na svim razinama zbog, kako navode, izborne krađe, piše RTS.

Vučić poslao poruku prosvjednicima

“Svi su vidjeli da su skoro tri sata policajci i imovina bili brutalno napadani. Svi su vidjeli, ali žele okrenuti priču. Nisam se sakrio, nisam pobjegao u bunker, uvijek ću biti uz svoj narod. Živjela Srbija”, poručio je prosvjednicima i drugim građanima srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Nerede izazvali huligani iz regrutnog centra Vlade Srbije

Zastupnički kandidat koalicije “Srbija protiv nasilja” Srđan Milivojević izjavio je da je režim Aleksandra Vučića pribjegao policijskoj brutalnosti u obrani izborne krađe.

Komentirajući intervenciju policije u Beogradu, Milivojević je rekao da u Srbiji više ne postoji ništa čemu Vučić nije pribjegao kako bi ostao na vlasti i da su nerede izazvali huligani iz regrutnog centra Vlade Srbije.

“Imamo posla s čovjekom koji je bezočni lopov kada je u pitanju izborna volja građana. Uhvaćen je u krađi i to su potvrdili svi domaći i strani promatrači izbora, međunarodni dužnosnici, kontrolori na biračkim mjestima pa čak i članovi Srpske napredne stranke (SNS)”, kazao je on.

Nadzorni odbor odbacio odluku o neregularnim izborima

Nadzorni odbor za izbornu kampanju Skupštine Srbije odbio je danas većinom glasova prijedlog oporbenog člana Slobodana Prvanovića da se prijevremeni parlamentarni, regionalni i u dijelu općina i gradova i lokalni izbori, održani 17. prosinca, ocijene kao neregularni.

Prvanović je u pisanoj izjavi rekao da je na sjednici Nadzornog odbora za izbornu kampanju iznio prijedlog da se održani izbori ocijene kao neregularni. To su podržala dva člana tog tijela, dok je četvero njih bilo protiv.