Biden više uopće ne skriva da ne podnosi Netanyahua. U razgovorima Izraelca otvoreno naziva 'šu*kom'

Kako je američki predsjednik od Bijele kuće napravio psovačnicu

TEL AVIV, ISRAEL - OCTOBER 18: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'ISRAELI GOVERNMENT PRESS OFFICE (GPO) / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) US President Joe Biden (L) and Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) meet in Tel Aviv, Israel on October 18, 2023. GPO/ Handout / Anadolu (Photo by GPO/ Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP)
FOTO: Anadolu via AFP

Američki predsjednik Joe Biden frustriran je postupcima izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i to ne skriva već neko vrijeme. No, američki mediji donose nove detalje odnosa dvojice moćnika koji najbolje dokazuju koliko je Biden ljutit na Netanyahua zbog ofenzive u Gazi.

Američki je predsjednik tako u najmanje tri navrata izraelskog premijera nazvao ‘šu*kom’, dok ga u privatnim razgovorima ne spominje imenom, već ga zove ‘onaj tip’.

Biden se naljutio na Netanyahua jer je Izraelac odbijao njegove mirovne inicijative. “Netanyahu mu je priuštio pakao, teško je surađivati s njim”, rekli su upućeni. Jedan izvor kaže kako Biden misli da je vrijeme da se izraelska kampanja u Gazi okonča.

Bijela kuća kao psovačnica

Američke vlasti tvrde da unatoč neslaganjima oko nekih pitanja, njih dvojica imaju “odnos pun poštovanja u javnosti i privatno koji traje već desetljećima”.

I prošli tjedan su strani mediji bili puni detalja iz Bijele kuće koju je Biden pretvorio u psovačnicu. Tako je navodno bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nazvao “bolesnim kretenom” i “je*benim šu*pkom”. I tada je vulgarnim izrazima vrijeđao Netanyahua opisujući ga kao “je*eno lošeg tipa”.

Bijela kuća nije htjela komentirati Bidenov nedavni vulgarni ispad o Trumpu, no Bidenova bivša glasnogovornica Jen Psaki izjavila je kako nema sumnje da se predsjednik koristio vulgarnim rječnikom kako bi opisao Trumpa. Biden, koji se trudi “na van” pokazati kao “cool tip koji fura raybanke i voli američke aute”, zapravo je poznat po svojim prostačkim ispadima.