Biden za Dan zahvalnosti dijelio pite od bundeve: 'Taoci u Gazi? Pa nadam se da će ih osloboditi!'

Rekao je da  drži "fige" da trogodišnja djevojčica Amerikanka bude oslobođena među prvima

US President Joe Biden and US first lady Jill Biden visit the Nantucket Fire Department on Thanksgiving November 23, 2023 in Nantucket, Massachusetts. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
FOTO: AFP

Američki predsjednik Joe Biden dostavio je u četvrtak vatrogascima pite od bundeve kako bi proslavili američki blagdan Dana zahvalnosti te izrazio nadu u očekivano oslobađanje talaca u ratu između Izraela i palestinske islamističke skupine Hamas.

Biden, koji je s obitelji na odmoru na otoku Nantucket u Massachusettsu, proveo je tamo dio svog vremena razgovarajući sa stranim čelnicima o ratu. Novinarima je u vatrogasnoj postaji rekao kako neće dati novosti o taocima do petka, ali je dodao kako drži “fige” da trogodišnja djevojčica Amerikanka bude oslobođena među prvima.

Izrael i Hamas će u petak započeti četverodnevno primirje, rekli su katarski posrednici, a skupina od 13 izraelskih žena i djece koji su držani kao taoci oslobođeni su kasnije tog dana. Biden održava desetljećima dugu obiteljsku tradiciju dolaska na Nantucket za blagdan zahvalnosti.

‘Danas je riječ o okupljanju’

Nakon što su on i supruga, prva dama Jill Biden, dopremili pite, vratili su se na mjesto gdje su odsjeli, u kuću u vlasništvu njihova prijatelja Davida Rubensteina, milijardera, suosnivača diva privatnog kapitala The Carlyle Group.

U ranijim komentarima na NBC-u, Biden je pozvao ljude da se usredotoče na zajedničko rješavanje problema i zaustavljanje ljutnje u američkom društvu.

“Danas je riječ o okupljanju”, rekao je Biden, demokrat koji se natječe za reizbor 2024. i mogao bi se suočiti s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, prvim kandidatom za republikansku nominaciju. Upitan u vatrogasnoj postaji o poruci Amerikancima Evanu Gershkovichu i Paulu Whelanu, koji su pritvoreni u Rusiji, predsjednik je rekao: “Ne odustajemo!”