Bijela kuća: 'Avdiivka bi mogla pasti u ruke ruskih snaga, stanje je kritično'

Upozorili su da ukrajinskoj vojsci nedostaje topničkog streljiva

Ukrainian tanks ride on a road outside Avdiivka, Donetsk region, on November 13, 2023, amid the Russian invasion in Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
FOTO: AFP

Postoji opasnost da ukrajinski grad Avdiivka padne u ruke ruskih snaga, rekao je u četvrtak glasnogovornik Bijele kuće John Kirby, navodeći manjak topničkog streljiva na strani ukrajinske vojske.

“Nažalost, po informacijama koje je prenijela Ukrajina, stanje je kritično s neprestanim ruskim pritiskom na ukrajinske snage iz dana u dan. Postoji opasnost da Avdiivka padne pod rusku kontrolu”, rekao je.

Ukrajina povlači svoje snage

Ukrajina je kazala u četvrtak da povlači svoje snage iz nekih dijelova tog istočnog grada na bolje položaje, nakon višemjesečnih teških borbi. Rusija pokušava opkoliti i zauzeti Avdiivku, a ukrajinsko uporište u tom gradu čini se sve nesigurnije, s ugroženim linijama opskrbe.

Zauzimanje Avdiivke ključno je za cilj Rusije koja želi kontrolirati Doneck i Luhansk koji čine industrijsku regiju Donbas, a predsjedniku Vladimiru Putinu to bi moglo koristiti uoči izbora u ožujku.

Avdiivka, u kojoj je ostalo manje od 1000 stanovnika od prijeratnih 32.000, smještena je sjeverno od Donecka pod ruskom kontrolom.