Bivša šefica diplomacije o rezoluciji u Gazi: 'Mislim da smo se prekalkulirali i napravili veliku grešku'

'Jedna te ista strana u ratu može biti i žrtva i agresor', kazala je

FOTO: N1

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić danas je na televiziji N1 govorila o sukobu na Bliskom istoku. Usto, komentirala je i glasanje Hrvatske u Općoj skupštini UN-a o rezoluciji kojom se traži trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje u Gazi.

Hrvatska je glasala protiv jer se, kako je objasnio aktualni šef diplomacije Gordan Grlić Radman, njome ne osuđuje terorizam Hamasa. “Mislim da smo pogriješili”, kazala je.

“Mislim da nismo ni protiv mira niti rezolucije, nego je Hrvatska previše kalkulirala kako se sama pozicionirati na međunarodnoj sceni i prekalkulirala se i napravila je veliku pogrešku”, smatra Pusić. “Jedna te ista strana u ratu može biti i žrtva i agresor i sada se to odvija pred našim očima”, dodala je.

‘Hamas je postavio zamku’

Govoreći o sukobu, kazala je da je Izrael najavio uništenje Hamasa pa pitala tko bi, ako im to uspije, preuzeo upravljanje nad palestinskom enklavom. “Čini mi se da nitko nema jasnu ideju tko bi upravljao Gazom. Glavne vođe Hamasa uopće nisu u Gazi”, kazala je.

“Drugo, ova tragedija koja se događa i koja je počela napadom Hamasovih terorista, na neki način je Hamasu uspio kao zamka koju je postavio Izraelu i Zapadu i svima nama koji podržavamo pravo Izraela da postoji i da se brani, ali smo sada suočeni s tragedijom i rekla bih također zločinima i bombardiranjem dva milijuna ljudi u zatvorenoj Gazi”, kazala je Pusić.