Bivši Obamin direktor uhićen zbog rasističkog ispada. Govorio je užasne stvari muslimanu na ulici

Među ostalim, nazivao je prodavača teroristom

FOTO: Screenshot YouTube / The Telegraph

Njujorška policija u srijedu je uhitila bivšeg dužnosnika američkog State Departmenta pošto je snimljen u trenutku kada uličnog prodavača halal hrane naziva teroristom i govori mu da “smrt 4000 palestinske djece nije dovoljna”.

Stuart Seldowitz uhićen je pod optužbom za teško uznemiravanje, počinjenje zločina iz mržnje, uhođenje koje izaziva strah i uhođenje na radnom mjestu, rekla je policija u priopćenju. “Seldowitz je žrtvi (24), prišao više puta dok je prodavala hranu i ponavljao joj antiislamske izjave, što je kod žrtve izazvalo osjećaj straha i ljutnje”, priopćila je policija.

Nazvao prodavača teroristom

Video višestrukih svađa oko sukoba Izraela i Hamasa između Seldowitza i neidentificiranog muškarca koji je radio na pločniku Manhattana postao je viralan ranije ovoga mjeseca. Rat koji je izbio 7. listopada potaknuo je val antisemitizma i islamofobije u Sjedinjenim Državama i uzrokovao česte prosvjede potpore Izraelu i Palestincima u Gazi.

Objave na društvenim mrežama pokazale su Seldowitza koji govori da “smrt 4000 palestinske djece nije dovoljna” te naziva prodavača “teroristom”. Seldowitz je za lokalnu televiziju prije privođenja rekao da video nije prikazao cijelu priču i da je muškarac rekao da podržava napade Hamasa na Izrael.

“Komentari koji se mogu protumačiti kao napad na muslimane vjerojatno nisu bili primjereni, ali mislim da su prozivke zbog podrške terorizmu zaslužene”, rekao je Seldowitz za televiziju WNBC.

Radio u Obaminoj administraciji

Seldowitz je radio u administraciji bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame kao direktor Uprave za južnu Aziju Vijeća za nacionalnu sigurnost, prema njegovom LinkedIn profilu koji više nije aktivan.

Radio je i u State Departmentu, pokazuje arhivirani telefonski imenik agencije. Za New York Times je rekao da je radio u Uredu za izraelska i palestinska pitanja. Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je da se “Sjedinjene Države nedvosmisleno protive rasističkom ili diskriminirajućem jeziku u bilo kojem obliku”.