Bivši pilot uvjeren da je riješio veliki misterij 20. stoljeća: 'Imamo snimke sonara, to može biti jedino avion Amelije Earhart'

Slavna letačica nestala je 1937. godine pokušavajući prijeći Pacifik

FOTO: AFP/deep.sea.vision

Bivši pilot američkih zračnih snaga vjeruje da je riješio jedan od najvećih misterija 20. stoljeća i otkrio gdje se nalaze ostaci aviona Amelije Earhart koji je zajedno s njom nestao 1937. godine, javlja NBC News.

Tony Romeo, bivši obavještajac i pilot američkog ratnog zrakoplovstva te izvršni direktor Deep Sea Visiona, kompanije koja se bavi pretragom morskog dna, lani je rasprodao nekretnine kako bi financirao svoje istraživanje Tihog oceana.

Njegov je tim u prosincu pregledao podatke sonara koje je snimio podvodni dron. Došli su do nevjerojatnog zaključka. Naime, Romeo vjeruje da su našli Lockheed 10-E Electru, avion kojim je letjela pionirka avijacije Amelia Earhart.

Jedinstven oblik aviona

Snimka je nastala oko 100 milja (160,93 kilometara) od otoka Howland, na pola puta između Australije i Havaja. Očekivalo se da će u srpnju 1937. upravo na taj otočić sletjeti Earhart i njezin navigator Fred Noonan.

Međutim, to se nije dogodilo. Proglašeni su mrtvima dvije godine kasnije nakon što su vlasti SAD-a zaključile da se avion srušio negdje u Tihom oceanu. Njihovi ostaci nikada nisu pronađeni.

Unatoč tome što ekipa iz Deep Sea Visiona ima samo mutnu snimku, Romeo vjeruje da se radi o letjelici Amelie Earhart, s obzirom na njegov jedinstveni oblik. “Teško bi bilo uvjeriti me da je to bilo što osim aviona, a osobito da to nije Amelijin zrakoplov”, rekao je u NBC-jevoj emisiji TODAY.

One of the greatest unsolved mysteries in history. Check out Deep Sea Vision CEO, Tony Romeo, on the Today Show this morning or tune in at 9:30 a.m. to watch the segment.

Posted by Deep Sea Vision on Monday, January 29, 2024

Sve još treba potvrditi

Iako je prerano utvrditi radi li se doista o davno izgubljenom zrakoplovu, zaista postoji mogućnost. “Nema drugih poznatih avionskih nesreća u tom području, a sigurno ne iz doba kad su avioni tako dizajnirani”, rekao je.

Romeo kaže da je sljedeći korak potvrda silaskom na morsko dno gdje se nalaze ostaci letjelice. Međutim, to neće biti lako niti jeftino, s obzirom na to da ekspedicija iziskuje skupu opremu i visoku tehnologiju.