Bizaran kraj slučaja iz 2018. Srna pala na automobil sa zgrade u Zagrebu, Grad osiguranju mora platiti odštetu

Euroherc je tužio Grad Zagreb, ovo je epilog

FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu donesena je presuda u jednom bizarnom slučaju – padu srne sa zgrade na automobil jedne osobe. Naime, 24. ožujka 2018. godine u Ulici Ivana Kukuljevića, nasuprot kućnog broja 5, na automobil je pala srna. Na vozilo je pala s krova zgrade, a kada je vlasnica došla do automobila, policija je već obavljala očevid, piše u presudi. Srna je na mjestu uginula, a osiguranje Euroherc je vlasnici parkiranog automobila platilo odštetu od 455 eura.

No, slučaj je potom završio na sudu. Naime, kako piše Večernji list, Euroherc osiguranje je tužilo Grad Zagreb jer se slučaj dogodio na gradskom prostoru. Šteta je nastala od divljači kao “opasne stvari” koju Grad ima obvezu zbrinuti i zaštititi, kako bi se, između ostalog, spriječio nastanak štete.

Stranke su se tijekom parnice pozivale na pravilnike, programe, pet zakona i Ustav, a presudu je donijela sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Maja Hilje. Presudila je da Grad Zagreb mora Euroherc osiguranju platiti 455 eura odštete, koje je osiguranje isplatilo vlasniku automobila. Usto, Grad mora platiti i 649 eura parničnog troška.

Detalji presude

24sata su također objavili detalje presude. U njoj se navodi da je vozilo “bilo propisno parkirano na označenom mjestu uz propisanu naknadu.” Euroherc je u tužbi naveo da je njihov osiguranik “pretrpio štetu na dijelu ceste i zemljišta koji je u vlasništvu tuženika, da se radi o šteti od opasne stvari, divljači, koju tuženik na području svoje lokalne samouprave ima obvezu zbrinuti i smjestiti, odnosno ima obvezu zaštititi svu divljač koja se nekontrolirano kreće na prostorima izvan svog staništa, osigurati adekvatnu zaštitu divljači i zaštitu građana od nastanka štete od divljači na području svog dijela samoupravljanja”.

Grad nije osporavao visinu štete ni sam događaj, nego je tvrdio da nije odgovoran, pozvavši se na višu silu koja se nije mogla spriječiti, izbjeći ili otkloniti. Naveli su da ispunjavaju potrebne mjere iz svoje nadležnosti, a u prilog tome su kazali da provode Program zaštite divljači za Grad Zagreb, s posebnim programom za Park prirode Medvednica.

Sutkinja zaključila da više sile nema

Sutkinja je zaključila da Euroherc kao tuženik nije dokazao da je Grad radnjom ili propustom uzrokovao štetu, ali je usto zaključila i da divljač u pokretu predstavlja opasnu stvar. Opasna stvar pak predstavlja povećanu opasnost štete za okolinu, pa se odgovara bez obzira na krivnju.

Budući da Grad provodi zaštitu divljači smatra se njenim vlasnikom, iz čega proizilazi njegova odgovornost, stoji u presudi. Viša sila je isključena, dodaje se, jer je Grad znao da divljač može migrirati s Medvednice prema naseljenom području.

Stoga se, zaključio je sud, ne može smatrati da je dolazak srne na krov zgrade, “na koji je lako skočila zbog svojih prirodnih osobina i s obzirom na konfiguraciju terena”, a s kojeg je potom odskočila (pala) na vozilo osiguranika tužitelja, ne može smatrati višom silom, odnosno događajem koji se nije mogao predvidjeti ili izbjeći, pišu 24sata prenoseći presudu.