Bizarna nesreća u Sukošanu, čovjek propao u grob pa tužio Općinu: 'Iz rupe sam zvao 112, smijali su mi se'

Bizarna nesreća dogodila se stanovniku Sukošana dok je na groblju nosio cvjetne aranžmane

01.11.2023.,Sibenik - Mnogobrojni gradjani posjecuju grobove svojih najmilijih na blagdan Svih Svetih na gradskom groblju Kvanj. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustrativna fotografija

Gospodin iz Sukošana kod Zadra, koji je prije sedam godina upao u grob na lokalnom groblju i teško se ozlijedio, dobio je sudski spor protiv Općine Sukošan. Budući da je Općina vlasnik komunalnog objekta, moraju mu platiti odštetu od 1793 eura, piše Zadarski.hr.

Sukošanac je dan prije Svih svetih, 30. listopada 2016. godine, propao u jamu na groblju. Pri padu je osjetio jaku bol u lijevom bedru i kuku te je rasparao hlače. Kada ga je vidjela u rupi, njegova supruga počela je vrištati. Zatim su ga ona i poznanica bezuspješno pokušavale izvući. Muškarac je potom iz rupe nazvao 112.

“Rekao sam im da sam pao u grob na novom groblju u Sukošanu, na što su se oni nasmijali. Objasnio sam im da imam bolove u nozi i da se ne mogu smiriti, nakon čega su me spojili sa Hitnom službom s kojima sam također pričao dok sam još bio u grobu”, rekao je Sukošanac na sudu.

Iz groba pričao s Hitnom

Dok je čekao da ga izvuku, kad je došla Hitna pomoć oko rupe se skupilo 50-ak ljudi. Nakon što je izvučen iz groba Sukošanac je prevezen u zadarsku Opću bolnicu gdje mu je utvrđeno potpuno puknuće prednje križne veze desnog koljena i djelomično puknuće prednje križne veze lijevog koljena, piše Zadarski.

Milan Ročak, direktor Komunalnog poduzeća ‘Zlatna luka Sukošan‘ na sudu je objasnio kako na groblju postoje dvije vrste grobnica – one kod kojih je otvor prema gore, te se lijes spušta vertikalno, a što je obično slučaj na starim grobovima, te druge gdje su grobnice jedna nasuprot druge, a između njih je hodnik, a svaka ima svoj otvor bočno.

Naveo je kako nisu imali slučajeva da su pukle ploče na stazi te da nitko nije po propisanoj proceduri nešto tako prijavio. I svjedok Josip Smolić, poslovođa u firmi Zlatna luka na sudu je izjavio kako o događaju ne zna ništa, niti je za to čuo.

Betonska ploča nenadano popustila

No, na sudu je utvrđeno da se događaj odvio na način kako je opisano u tužbi, odnosno da je prilikom kretanja grobljem i to stazom uz grobna mjesta pod tužiteljem pukla ploča te je upao u jamu, pritom zadobivši brojna natučenja i ogrebotine.

U obrazloženju presude se navodi kako činjenica da je Općina Sukošan ovlast održavanja groblja prenijela na trgovačko društvo ‘Zlatna Luka d.o.o.‘ ne isključuje odgovornost Općine za štetu koja tamo nastane trećim osobama zbog propusta u održavanju.

“Betonska ploča koja se nalazi na stazi namijenjenoj za kretanje pješaka na groblju koja bez upozorenja nenadano popusti pod težinom prosječne osobe predstavlja opasnu stvar za koju odgovara njezin vlasnik, ovdje tuženik, koji s druge strane nije dokazao niti jedan od ekskulpacijskih razloga iz čl. 1067. ZOO-a (Zakon o obaveznim odnosima)”, navodi se u presudi.