Blinken: 'Provjeravamo izvješća da Hamas drži Amerikance kao taoce'

Američki državni tajnik ne isključuje mogućnost umiješanosti Irana

US Secretary of State Antony Blinken speaks during a signing ceremony with Bahrain's Prime Minister and Crown Prince Salman bin Hamad Al Khalifa for a security integration and prosperity agreement at the US Department of State September 13, 2023, in Washington, DC. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
FOTO: AFP

Državni tajnik Antony Blinken rekao je u nedjelju za televiziju NBC News da SAD “aktivno radi” na provjeri izvješća da je nekoliko Amerikanaca ubijeno u sukobu Izraela i Hamasa, kao i izvješća da bi moglo biti nekoliko američkih talaca. Hamas je u subotu izveo napad na Izrael preko juga zemlje, a ubijene su na stotine ljudi. Borci Hamasa uzeli su brojne civile i vojnike kao taoce.

Voditeljica Kristen Welker pitala je Blinkena zna li “administracija u ovom trenutku jesu li američki državljani među mrtvima ili onima koji su uzeti kao taoci?”. Blinken je na Welkerino pitanje odgovorio da postoji nekoliko izvješća da je ubijeno nekoliko Amerikanaca. “Vrlo aktivno radimo na provjeri tih izvješća. Slično tome, vidjeli smo izvješća o taocima i njih, također, vrlo aktivno pokušavamo provjeriti.” Upitan jesu li neki građani SAD-a mogli biti uzeti kao taoci, odgovorio je: “To je točno”.

Ne isključuje umiješanost Irana

Na pitanje je li Iran odigrao ulogu u napadu, Blinken je istaknuo “dugi odnos” Irana s Hamasom, no istaknuo je da Bidenova administracija nema nikakvih dokaza o umiješanosti te zemlje. “Nemamo ništa što bi nam ukazivalo da je Iran bio izravno uključen u ovaj napad, bilo u njegovom planiranju ili izvođenju. Ali to je nešto što vrlo pažljivo promatramo i moramo vidjeti kamo vode činjenice”, rekao je Blinken.

Welker istaknula da se Hamasov napad na Izrael dogodio usred razgovora između SAD-a, Saudijske Arabije i Izraela o potencijalnom dogovoru za normalizaciju odnosa, što je potez koji bi Washington mogao vidjeti kao način suprotstavljanja iranskoj agresiji u regiji.

Blinken nije isključio tu mogućnost. “Nije iznenađenje da su oni koji se protive razgovorima, oni koji se protive normalizaciji odnosa Izraela sa svojim susjedima i sa zemljama izvan regije: Hamas, Hezbollah i Iran. Potpuno je moguće da je jedan od motiva za ovaj napad bio pokušaj ometanja ovih napora da se unaprijedi normalizacija, nešto što je vrlo teško. Postoji puno doista izazovnih problema koje treba riješiti. U procesu smo pokušaja da to učinimo”, rekao je Blinken, koji je ranije danas najavio da će Washington objaviti novu pomoć i potporu Izraelu.