Bogataši sagradili golemi pješčani nasip da si zaštite vile od plime. More sve odnijelo za tri dana, sad žicaju državu pomoć

Izgradili su pješčanu dinu vrijednu pola milijuna dolara u gradiću u Massachusettsu

FOTO: Facebook / Salisbury Beach Citizens for Change

Vlasnici nekretnina nedaleko od plaže u američkoj saveznoj državi Massachusetts uložili su više od pola milijuna dolara u pješčanu dinu koja ih je trebala zaštititi od opasnih plima. Međutim, more ju je odnijelo za tri dana, piše Guardian.

Imućni stanovnici obalnog gradića Salisburyja, 50-ak kilometara sjeverno od Bostona, žale se na svoju propalu investiciju koja im je trebala poslužiti kao sigurnosna mjera da zaštite svoje domove.

Dina, sačinjena od 15 tisuća tona pijeska, trebala je spriječiti nadiranje velikih valova. Dovršena je u veljači, ali je nestala u roku od 72 sata.

Projekt nije uzaludan?

Volonterska organizacija koja stoji iza projekta navodi da je ovaj skupi zaštitni mehanizam, iako uništen u roku od nekoliko dana, “obavio svoj posao”. Naime, tvrde kako bi šteta od golemih valova bila puno veća da nije bilo pješčanog nasipa.

Posted by Salisbury Beach Citizens for Change on Sunday, March 10, 2024

Kako oceani diljem svijeta postaju sve topliji, razine mora rastu zbog toplinske ekspanzije, a vremenski obrasci postaju sve ekstremniji. Salisbury je posljednjih mjeseci bio izložen porastu razine mora te jakim vjetrovima i olujama.

Traže pomoć od države

Meteorolog Weather Channela Jonathan Belles kaže da Salisbury svake godine pogodi nekoliko velikih oluja. “Blizina Atlantskog oceana olujama pruža izvor vlage, a u korist im ide i geografska širina”, rekao je.

Vlasnici kuća sad mole državu da uskoči i pomogne im. Fox59 javlja da republikanac Bruce Tarr radi na osiguravanju milijun i pol dolara od države za obnovu sustava obrane.