Bolnice zbog izbora odgađaju preglede i operacije koje nisu hitne: 'Bit ćete obaviješteni o novom terminu'

Većina bolnica koje smo kontaktirali na dan izbora neće obavljati dijagnostičko-terapijske postupke koji nisu hitni

15.03.2020., Zagreb - Zgrada Klinickog Bolnickog Centra Zagreb  - Rebro.rPhoto: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Dan parlamentarnih izbora, u srijedu 17. travnja, u Hrvatskoj će biti neradni. U skladu s time, iz KBC-a Rebro objavili su da se svi dijagnostičko-terapijski postupci (pregledi i operacijski zahvati koji nisu hitni), a koji su zakazani za taj datum, odgađaju. “O novom terminu bit ćete naknadno obaviješteni”, navedeno je u obavijesti pacijentima na stranicama bolnice. Isto će, doznajemo, učiniti i KB Dubrava, Merkur i Sestre Milosrdnice te KBC-i Rijeka i Osijek.

Iz riječke bolnice odgovaraju da će svi pacijenti koji su naručeni na preglede i dijagnostičke pretrage na dan 17. travnja biti ponovno naručeni u najskorije moguće termine. Napominju da će se neki pregledi i pretrage obavljati i u poslijepodnevnim satima ili subotom “kako ne bi došlo do vremenskih odgoda ili utjecaja na liste čekanja”. Tako će, primjerice, Klinika za bolesti srca i krvnih žila u riječkoj bolnici cjelokupni ambulantni program planiran za tu srijedu odraditi ranije, u subotu, 13. travnja. Pacijente su već počeli obavještavati o promjenama.

KB Merkur kaže da će ustanova 17. travanja funkcionirati kao i na svaki drugi neradni dan, uz iznimku radiološke dijagnostike koja će raditi u punom opsegu. ”Pacijenti koji su za ostale pretrage bili naručeni za 17. travnja su prenaručeni u termine prije ili poslije tog dana”, kažu.

Potez predsjednika Milanovića

Podsjetimo, predsjednik Republike Zoran Milanović prije dva je tjedna objavio da će se parlamentarni izbori održati 17. travnja, u srijedu.

Prema zakonu, izborni dan mora biti neradni, tako da će ta srijeda biti neradna, baš kao što je svojevremeno bio i 3. siječnja 2000. godine, ponedjeljak koji se pokazao kao sudbonosni dan za pad HDZ-a s vlasti nakon smrti Franje Tuđmana.

A ta će srijeda neradna biti i u BiH, najavio je prije nekoliko dana čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović na Općem saboru HDZ-a u Zagrebu. “Danas se pokušavaju potruditi da upravo radnim danima, 16. i 17. stvore ambijent da dijaspora ne izađe i ne glasa za naše predstavnike. E sad, vrlo jasno, da ne bi o tome pretjerano raspravljali. Ničim izazvani, ali Hrvati BiH nisu dijaspora, oni su jednakopravan konstitutivni narod u BiH”, rekao je Čović i najavio neradnu srijedu.