Božinović potpisao sporazum i protokole o zaštiti medijskih djelatnika: 'Očekuje da ćemo doprinijeti razvoju međusobne suradnje novinara i policije'

Ministar je istaknuo kako Sporazum, između ostalog, potiče na uvažavanje specifičnosti dvije struke

FOTO: MUP

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je u petak Sporazum o suradnji te dva protokola za zaštitu medijskih djelatnika s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva Hrvojem Zovkom te predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske Majom Sever.

Potpisani su Protokol o postupanju policije, novinara i drugih medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti i Protokol o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća.

Riječ je o implementaciji Preporuke Europske komisije iz 2021. o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u EU.

‘Policija žurno reagira’

Po Božinovićevim riječima, prateći protokoli pobliže definiraju ta područja s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovito provođenje kriminalističkih istraživanja kaznenih djela. Do 1. rujna ove godine policija je evidentirala pet događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost, prošle deset, a 2021. godine 15 događaja.

Ministar je rekao kako po saznanju za događaje kaznenog djela prijetnje, policijski službenici pristupaju profesionalno i s dužnom pažnjom, budući da se radi o kaznenom djelu protiv osobne slobode, a pogotovo ako se radi o težem obliku, odnosno ukoliko je djelo počinjeno na štetu službene ili odgovorne osobe ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, za što se može izreći kazna zatvora do 5 godina.

“Policija u takvim slučajevima reagira žurno te u suradnji s oštećenom osobom započinje kriminalističko istraživanje, policijske izvide, a sve s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja i svih okolnosti kaznenog djela“, pojasnio je.

Poštovanje etičkih načela

Očekuje da će Sporazumom doprinijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća.

“Sporazum, između ostaloga, potiče na međusobno poštivanje etičkih načela policijske i novinarske struke, ali i uvažavanje specifičnosti tih dvaju poslova“, zaključio je ministar.

Na potpisivanju je u ime Ministarstva kulture i medija bila ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, Jasna Vaniček-Fila, nacionalna koordinatorica kampanje Vijeća Europe za zaštitu medijskih djelatnika.