Brat vukovarskog heroja Nicoliera čiji lik Penava koristi za svoju promociju: ‘Majka se s tim ne slaže’

Ovogodišnji plakat za obljetnicu izazvao je veliku raspravu u javnom prostoru

18.11.2023. Vukovar -Obiljezavanje Dana sjecanja na zrtvu Vukovara 1991. - 2023. Program „Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu“ krece u 10:00 sati u krugu Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro“ Vukovar gdje ce prigodni program izvesti Klapa „Sv. Juraj“ HRM, Najbolji hrvatski tamburasi i glumac Darko Milas., nakon toga ulicama grada Vukovara  krenuti ce Krizni put - Kolona sjecanja do Memorijalnog groblja. Ivan Penava. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Paul Nicolier, brat Francuza Jean-Michel Nicoliera koji je kao pripadnik HOS-a sudjelovao u obrani Vukovara te je ubijen na Ovčari u noći s 20. na 21. studenog 1991., komentirao je ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

U Vukovaru je u izjavi za medije kazao kako je “emotivno vratiti se u grad i upoznati ljude”, prenosi Večernji list. Nicolier je dodao da njegova majka nije mogla prisustvovati obljetnici zbog zdravstvenih problema.

‘Moja majka se ne slaže’

Osvrnuo se i na potez vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je riječi i lik njegovog brata Jean-Michela iskoristio za plakat na kojemu dominiraju slova “U” i “HOS”, te za slogan ovogodišnjeg obilježavanja pada grada.

“Što se tiče plakata, moja majka i ja ga smatramo lijepim, ali ovo je način na koji ga je koristio gospodin Penava. Moja majka se ne slaže s time. Inače, nemam više što reći”, kazao je.

‘Penavini motivi su politički’

Podsjetimo, nakon što je predstavljen sporni plakat oglasila se majka poginulog Francuza, Lyliane Fournier. Ona je za Jutarnji list zbog plakata iskazala nezadovoljstvo te kazala da njen sin nije glumac gradonačelnika Ivana Penave te ne želi da ga “koristi za svoju politiku”.

“Penavini motivi su politički, a ja ne želim da se ime mojega sina veže uz bilo koju politiku u Hrvatskoj, pa tako ne želim da bude na tom plakatu, nego da se s njega ukloni”, kazala je Fournier.

‘Ne volimo isticanje Jean Michela’

Nakon nje oglasio se i Paul Nicolier na svojem Facebook profilu. “Poznajem mnogo pripadnika HOS-a koji politički zastupaju razne ideje ili su apolitični, ali svi su časni ljudi. Ne volimo isticanje Jean Michela koji nije bio bolji od svojih suboraca, ali shvaćamo da je postao najprepoznatljiviji simbol HOS-a u Vukovaru.

Sukladno tome, slažemo se s korištenjem njegove slike. Ono što ne želimo je njegovo korištenje u političke svrhe, a mama je stekla dojam da je citat politička poruka gradonačelnika pred izbore. Stoga ne bi bila suglasna sa stavljanjem toga, ali nije ni razmišljala o tužbi”, napisao je.

❤️Braco i sestre, uskoro cemo biti zajedno u Vukovaru da s postovanjem i dostojanstvom obiljezimo Dan sjecanja na nase…

Posted by Paul Nicolier on Wednesday, November 1, 2023