Britanski liječnik se spletom okolnosti našao u ratnom ludilu, sad nikako ne uspijeva napustiti Gazu: 'To je smrtna kazna'

Dr. Sabra čeka na graničnom prijelazu, dok je njegova obitelj uspjela pobjeći u Kairo

FOTO: Privatni album

Liječnik iz Swanseaja prisiljen je vratiti se u Gazu nakon što su mu odbili dopuštenje da pobjegne u Egipat. Ime Ahmeda Sabre nije bilo na popisu stranih državljana kojima je dopušteno napustiti pojas Gaze, zbog čega je morao biti odvojen od svoje supruge i troje djece, koji su uspjeli pobjeći.

Dr. Sabra rekao je za BBC da je to za njega “smrtna kazna” i optužio britansku vladu da mu nije pomogla. Iz vlade pak tvrde da su u redovnom kontaktu s britanskim državljanima.

Dr. Sabra i njegova obitelj bili su u posjetu rodbini kada je počeo rat s Izraelom i čekali su da napuste Gazu mjesec dana. Dva su dana bili na graničnom prijelazu Rafah čekajući da ih obrade, da bi na kraju saznali kako on nije na popisu. Trenutno je na palestinskoj strani granice, dok je njegova obitelj u Kairu.

‘Poslani smo na najopasnije mjesto’

Sretan je što je njegova obitelj na sigurnom, no ustvrdio je da britanska vlada “nije učinila dovoljno” da mu pomogne. “Pozivam Ministarstvo vanjskih poslova da izvrši svoju dužnost za britanskog državljanina, da me evakuiraju i izvuku iz Gaze. Poslani smo na najopasnije mjesto na svijetu i mislim da britanska vlada nije učinila ništa da nam pomogne.

“Rečeno nam je da postoji jasan proces koji treba slijediti, a britansko veleposlanstvo nije slijedilo proces.”

Zadnja četiri tjedna rata opisao je kao “vrlo mučno iskustvo”. “Vidimo smrt svaki dan, mirišemo smrt, čujemo zvuk smrti. Osjećali smo se kao da smo umrli stotinu puta”, rekao je.

Geraint Davies, lokalni zastupnik za Swansea West u Walesu, gdje Sabra živi i radi kao savjetnik Nacionalne zdravstvene službe, rekao je za CNN da ni on ni Sabra ne znaju zašto nije uvršten na popis te dodaje da je to pitanje iznio britanskom Ministarstvu vanjskih poslova.

‘Ovo nikome ne bih poželio’

“Velika Britanija ga je sad izbacila na ulicu bez skloništa. Ovo nikome ne bih poželio”, rekao je Davies. “Potrebna mu je pomoć FCDO-a (Ured za vanjske poslove, Commonwealth & razvoj) da ga vrati kući s njegovom obitelji, on želi da Ujedinjeno Kraljevstvo učini sve da mu omogući sigurnost.” Kazao je i da je Sabra dobio hranu, piće i mjesto na kojem je mogao spavati dok je čekao, ali je na kraju poslan autobusom natrag u Gazu.

Iz britanskog FCDO-a kazali su da danonoćno rade ne bi li osigurali da svi britanski državljani u Gazi koji žele otići to mogu učiniti. “To uključuje slanje svih podataka o britanskim državljanima i članovima obitelji koji ispunjavaju uvjete izraelskim i egipatskim vlastima. Vlasti zatim preispituju sve slučajeve i daju dopuštenja za prelazak.”

U priopćenju se navodi da je ured u kontaktu s britanskim državljanima u Gazi i da se britanski timovi šalju na granicu kako bi primili svakoga kome je dopušteno otići. Međutim, slučaj dr. Sabre nisu spominjali.