Butković i Filipović bacili okladu u izbornu pobjedu HDZ-a. 'Hrvatska je vodeća država u EU!'

Ministri s velikim ushićenjem govore o stranačkom rejtingu

05.10.2022.., Zagreb - Dolazak clanova Vlade u NSK-a na redovitu sjednica Vlade. Oleg Butkovic, Davor Filipovic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar gospodarstva Davor Filipović u Opatiji su se okladili da će HDZ pobijediti na sljedećim parlamentarnim izborima. Butković je pritom bio rječitiji pa je novinarima odgovarao i na druga aktualna pitanja. Smatra da nema razloga da prosvjedi svinjogojaca naštete rejtingu vladajuće stranke.

“Ministar Filipović je prije mene spomenuo sve izazove s kojima se Vlada suočila, a bilo ih je jako puno od korone do energetske krize pa do afričke svinjske kuge. To su sve nedaće za koje nije odgovoran nitko u Hrvatskoj, to su europske i svjetske krize koje su nas zadesile i s kojima smo se jako dobro nosili, a u prilog tome govore i rezultati koje smo vidjeli jučer”, kazao je Butković, očito se referirajući na podatke o rastu BDP-a, prenosi Novi list.

Govorio o ASK-u

Ministar je istaknuo da hrvatsko gospodarstvo raste unatoč svim krizama te da je Hrvatska vodeća zemlja u EU. “Ne treba od toga raditi hvalospjeve, ali to je određeno priznanje i potvrda da smo radili dobar posao”, smatra Butković.

Govoreći o afričkoj svinjskoj kugi, rekao je da se Vlada drži smjernica Europske komisije te da se očekuje da bi od 14. ili 15. prosinca, kada je planiran pregled službi Europske komisije, da bi do popuštanja mjera moglo doći. “Nitko u hrvatskoj Vladi ili Hrvatskoj nije proizveo svinjsku kugu, ona se događa i u zemlja u okruženju”, kazao je.

‘HDZ će pobijediti’

Novinari su ministra ponovno pitali hoće li prosvjedi ipak utjecati na birače, a on je odgovorio da će HDZ pobijediti na parlamentarnim izborima i Slavoniji i Hrvatskoj. “Možemo se okladiti da će biti tako, a izbori će biti kada se steknu uvjeti”, kazao je.

Novinari su pitali ministra bi li se doista kladio na pobjedu HDZ-a u Slavoniji. “Bih”, kazao je uvjereno Butković. “I ja isto”, dometnuo je Filipović.

Jadransko-jonski koridor

Ministar prometa je kazao i da će do iduće turističke sezone biti otvorena druga cijev tunela Učka, te da je osigurano 1.5 milijardi eura za završetak Jadransko-jonskog koridora kroz Hrvatsku, što uključuje dionicu Križišće-Žuta lokva te Metković-Dubrovnik.

“Izgradnjom te dvije dionice u cijelosti će biti izgrađena autocestovna infrastruktura Jadransko-jonskog koridora u Hrvatskoj”, kazao je Butković, piše Novi list.