Capakovi ljudi demantiraju ugledni Politico: 'Otkud im podatak da je Hrvatska europsko žarište hripavca?'

Iz HZJZ-a kažu da se očigledno dogodila pogreška u navođenju podataka

11.09.2023., Zagreb - Konferencija za medije povodom Nacionalnog dana ambliopije u Ministarstvu zdravstva. Krunoslav Capak.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon što je časopis Politico objavio da su slučajevi hripavca posljednjih mjeseci diljem Europe u porastu, ističući Hrvatsku kao trenutačno europsko žarište, oglasio se Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kojem je na čelu HDZ-ovac Krunoslav Capak, i demantirao te napise.

Iz HZJZ-a poručuju da je broj oboljelih od hripavca u našoj zemlji posljednjih mjeseci u padu.

“Mi objavljujemo podatke na našim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tjedno. Ažuriramo podatke o oboljelima od hripavca i tu se vrlo jasno vidi da dolazi do pada oboljelih posljednjih nekoliko tjedana. U siječnju smo imali preko 900 oboljelih, u veljači je pad bio negdje na preko 400 oboljelih i sad smo u ožujku imali više od 100 oboljelih. Znači da se dogodila negdje greška u navođenju podataka, datumima ili u broju”, rekla je Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja HZJZ-a, za HRT.

Pad stope procijepljenosti

Politico je ranije objavio da su slučajevi hripavca posljednjih mjeseci širom Europe u porastu, pri čemu je Hrvatsku naveo kao europsko žarište. “Trenutačno je europsko žarište Hrvatska, koja je u posljednjih 15 mjeseci prijavila 6381 slučaj”.

Do naglog je porasta posljednjih mjeseci došlo i u Češkoj, Danskoj, Belgiji, Španjolskoj te u Velikoj Britaniji. “Ove godine infekcije su dramatično porasle i mogle bi premašiti bilo koji godišnji ukupan broj u zadnjih više od 30 godina”, rekao je Paul Hunter, liječnik i profesor na Sveučilištu East Anglia.

Prošle su godine u Engleskoj zabilježena ukupno 853 slučaja, a samo u veljači ove godine evidentirano ih je 913, navodi još Politico. Dio razloga za širenje hripavca Europom pad je stope procijepljenosti.

Kod djece moguć niz ozbiljnih komplikacija

U većini europskih zemalja bebe dobivaju prve dvije doze kombiniranog cjepiva protiv hripavca, difterije i tetanusa između dva mjeseca starosti i godine dana, drugu dozu do svoje druge godine i posljednju između treće i sedme godine života.

Da bi se novorođenčad zaštitila od bolesti, trudnicama se nudi i cjepivo protiv hripavca. U Engleskoj je, kako piše British Medical Journal, prihvaćanje cjepiva među ovom skupinom palo s više od 70 posto u rujnu 2017. na 58 posto u rujnu 2023. Ta je činjenica posebno zabrinjavajuća s obzirom na to da je hripavac najriskantniji za dojenčad.

Bolest je za odrasle uglavnom samo neugodna, no u tako male djece može izazvati niz ozbiljnih komplikacija, a u nekim slučajevima može rezultirati i smrću dojenčadi.