Carina prodaje gotovo 430 litara domaće rakije

Rakija se kupuje po principu viđeno-kupljeno, za njezinu kvalitetu nema jamstva

30.10.2021., Hum - "Najmanji grad na svijetu", Hum (u Istri), po 21. je bio domacin Smotri domacih rakija. Hum je tako na jedan dan postao prava meka narodnog lijeka, a zahvaljujuci prekrasnom vremenu, pohodio ga je veliki broj ljubitelja ovog alkoholnog pica. Neki su morali uzeti predah izmedju degustacija. Ovogodisnja smotra imala je 190 reprezentativnih uzoraka rakija od 35 proizvodjaca. Najbolja se trazila u osam kategorija - domaca obicna, biska, rakija s travama, medenica, vocni destilat, brijnevaca smricka, voce u rakiji, te likeri. Organizatori su imali stroge anti covid mjere.
 Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL
FOTO: Sasa Miljevic/PIXSELL/Ilustracija

Područni carinski ured Zagreb objavio je javni natječaj za prodaju gotovo 430 litara domaće rakije razne vrste. Ponude zainteresiranih primaju do 19. listopada do 9:30. Početna cijena 427,80 litara rakije je 427,80 eura, što je jedan euro po litri. Carina od zainteresiranih ponuditelja ne traži uplatu jamčevine.

Zainteresirani rakiju mogu pregledati, no degustacije neće biti. Razgledavanje rakije bit će moguće 18. listopada u razdoblju od 12 do 12:30, a potrebno je telefonski se najaviti. Rakija se kupuje po principu viđeno-kupljeno, za njezinu kvalitetu nema jamstva.

“Čitanje pristiglih ponuda za prodaju izvršit će se u prostorijama Područnog carinskog ureda Zagreb, 19. listopada 2023. godine u 9:35, soba 211. drugi kat, Avenija Dubrovnik 11, 10000 Zagreb. Objava rezultata prikupljanja pisanih ponuda bit će 19. listopada 2023. godine na oglasnoj ploči PCU Zagreb u 11:00 sati”, navodi se u natječaju.

Obaveze predviđene za kupce

Za rakiju se mogu natjecati tvrtke i fizičke osobe, ovlašteni držatelji trošarinskog skladišta – proizvođači koji robu mogu koristiti kao sirovinu u proizvodnji novog trošarinskog proizvoda unutar kategorije alkoholnih pića na koji će onda nastati obveza obračunavanja i plaćanja trošarina, sukladno trošarinskim propisima.

Uz ponudu, kupci moraju priložiti i dokumentaciju o ispunjavanju uvjeta natječaja.

“Kupac alkoholnog pića se obvezuje redestilirati kupljena alkoholna pića. Redestilacija kupljenih alkoholnih pića kontrolirat će se putem mjesečnih izvješća koje je kupac dužan dostaviti nadležnom trošarinskom uredu”, dodaju u tekstu natječaja, a detalji se nalaze na stranici Carine.