Članice G20 donijele deklaraciju o Ukrajini, nigdje se ne spominje ruska agresija

Zapravo, deklaracija djeluje prilično mlako

Saudi Arabia's Crown Prince and Prime Minister Mohammed bin Salman (L), India's Prime Minister Narendra Modi (C) and US President Joe Biden attend a session as part of the G20 Leaders' Summit at the Bharat Mandapam in New Delhi on September 9, 2023. (Photo by EVELYN HOCKSTEIN / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Čelnici zemalja članica grupe G20 osudili su u subotu “upotrebu sile” u Ukrajini čiji je cilj teritorijalno osvajanje, no pritom nisu izrijekom spomenuli Rusiju, stoji u deklaraciji usvojenoj na kraju samita.

“Kada je posrijedi rat u Ukrajini, sukladno Povelji UN-a sve se države moraju suzdržati od toga da pribjegavaju prijetnjama ili upotrebi sile da bi pokušale osvojiti određene teritorije, a na štetu teritorijalnog integriteta i političkog suvereniteta bilo koje države”, zaključili su predstavnici zemalja G20.

No u tekstu se eksplicitno ne spominje ruska “agresija” u Ukrajini, izraz koji je korišten 2022. za vrijeme održavanja prethodnog samita G20 na Baliju. Tada je u rezoluciji Vijeća sigurnosti stajalo da se “najoštrije osuđuje agresija koju je protiv Ukrajine počinila Ruska Federacija”.

Nedopustiva je upotreba nuklearnog oružja

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan pozdravio je ovakvu formulaciju teksta deklaracije. “S našeg stajališta ovo je vrlo dobar posao”, rekao je novinarima.

U deklaraciji je posebno istaknuto načelo po kojemu je upotreba nuklearnog oružja “nedopustiva”, a “pravedan mir mora se temeljiti na načelima Povelje Ujedinjenih naroda, posebno na načelima suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, dodao je, kazavši i da “napadi na civilnu infrastrukturu moraju prestati.”

Blok je ostao podijeljen

Indija, koja je domaćin samita G20 nastojala je pronaći ravnotežu između svoga tradicionalnog savezništva s Rusijom, iz koje New Delhi uvozi najveću količinu oružja, i svojega članstva u “četvorci”, kojoj pripada, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Japanom i Australijom.

Čelnici 20 najmoćnijih svjetskih gospodarstava u subotu su započeli godišnji samit u New Delhiju davanjem stalnoga članstva Afričkoj uniji u nastojanju da G20 postane reprezentativniji. No blok je ostao duboko podijeljen u pogledu rata u Ukrajini, pri čemu se zapadne zemlje zauzimaju za oštru osudu Rusije, a ostale zahtijevaju da se skupina usredotoči na šira gospodarska pitanja.