Od sirupa protiv kašlja umrlo preko 200 djece: farmaceuti koji su u njega stavljali otrov dobili dvije godine zatvora

Šef farmaceutske tvrtke Afi Farma i troje zaposlenika osuđeni su na zatvorsku kaznu

This picture taken on February 11, 2023 shows Riski Agri (R) displaying a bottle of cough syrup that was consumed by his son Farrazka which caused him kidney problems, at their house in Jakarta. Five-year-old Farrazka was required to undergo dialysis for his failing kidneys after he took the medicines, his mother Indah Septian told AFP. (Photo by BAY ISMOYO / AFP) / To go with "Indonesia-pharmaceutical-children-health", FOCUS by Gemma CAHYA
FOTO: AFP

Šef i još tri zaposlenika indonezijske tvrtke Afi Farma, čiji se sirup protiv kašlja povezuje sa smrću više od 200 djece, osuđeni su na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i novčanu kaznu u iznosu od milijardu indonezijskih rupija, što je oko 60 tisuća eura, javlja BBC. Tvrtka je optužena za proizvodnju sirupa koji sadrži prekomjerne količine otrovnih tvari. Odvjetnik tvrtke rekao je da su njegovi klijenti negirali nemar i da još razmatraju hoće li se žaliti.

Koristili toksične sastojke

Tužitelji su za izvršnog direktora Ariefa Prasetyu Harahapa tražili zatvorsku kaznu do devet godina, a po sedam godina za ostale optuženike. Državni je tužitelj ustvrdio da je tvrtka između listopada 2021. i veljače 2022. godine primila dvije serije propilen glikola koji se koristi za izradu sirupa protiv kašlja. Te su serije sadržavale 96 % do 99 % etilen glikola, rekao je tužitelj i pojasnio da se obje tvari mogu koristiti kao dodaci otapalima.

Dok je propilen glikol netoksičan i široko se koristi u lijekovima, kozmetici i hrani, etilen glikol je toksičan i koristi se u bojama, olovkama i tekućini za kočnice. Tvrtka, istaknuli tužitelji, nije testirala sastojke korištene u sirupu protiv kašlja i umjesto toga se oslanjala na certifikate kvalitete i sigurnosti od svog dobavljača. Odvjetnik Afi Farme, Samsul Hidayat, rekao je za BBC da indonezijski regulator lijekova nije zahtijevao od proizvođača lijekova da provode rigorozno testiranje sastojaka.

Djeca su bila mlađa od 5 godina

Sudac Okružnog suda Kediri proglasio je četvoricu optuženika krivima za namjernu proizvodnju farmaceutskih proizvoda koji nisu udovoljavali sigurnosnim standardima.

Od 2022. više od 200 indonezijske djece, od kojih je većina bila mlađa od pet godina, umrlo je od akutne ozljede bubrega povezane s kontaminiranim sirupom protiv kašlja. Oko 100 smrtnih slučajeva zabilježeno je u Gambiji i Uzbekistanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je upozorenja o šest sirupa protiv kašlja proizvedenih u Indiji i Indoneziji.