Crkva u Britaniji dječaka liječila od homoseksualnosti, a iz tinejdžera istjerivala demona: 'Mrzio sam se'

Ogranak kršćanske crkve u Velikoj Britaniji tajno je snimljen kako pokušava istjerati zle duhove iz 16-godišnjaka

A general view of the Universal Church of the Kingdom of God (UCKG) in Luanda, Angola, on August 18, 2020. Angolan prosecutors have seized several temples belonging to one of Brazil's biggest churches over alleged fraud and criminal activities in the southwest African country.
The evangelical Universal Church of the Kingdom of God (UCKG), which claims 8 million members in Brazil, is present in over 100 countries worldwide and has churches in at least a dozen African states. (Photo by Osvaldo Silva / AFP)
FOTO: AFP/Ilustracija

Pastor Univerzalne crkve Kraljevstva Božjeg (UCKG) izrekao je “snažne molitve” u obredu za oslobađanje 16-godišnjeg dječaka od demona. U istoj crkvi molitvama su “liječili” dječaka starog 13 godina ne bi li postao heteroseksualan. Iz UCKG-a na upit novinara poručuju da mlađima od 18 nije dozvoljen pristup ovakvim obredima i da ne provode “terapije obraćenja”.

Novinari su tajnom istragom crkve otkrili da se na okupljanjima vjernicima govori kako im mogu pomoći kod težih psihičkih stanja istjerivanjem zlih duhova te da čelnik crkve u Velikoj Britaniji epilepsiju vidi kao “duhovni problem”.

Imaju podružnice diljem svijeta

Univerzalna crkva Kraljevstva Božjeg ima podružnice diljem svijeta, 35 ih je u Velikoj Britaniji gdje je registrirana kao dobrotvorna organizacija. Navode da imaju više od 10.000 članova samo u Britaniji. Obredi za istjerivanje zlih duhova nisu neuobičajeni u kršćanskom svijetu. Neke crkve ih nazivaju izbavljenjem ili egzorcizmom.

Pentekostni biskup dr. Joe Aldred proučava spajanje različitih kršćanskih tradicija. “Engleska crkva ima egzorciste u skoro svakoj biskupiji. Razlika je samo u načinu na koji se ono radi”, objasnio je. Tijekom obreda u UCKG-u pastor polaže ruke na člana zajednice i zahtijeva da zli duh napusti njegovo tijelo. Crkva navodi da svaki tjedan provodi molitve “duhovnog čišćenja” kako bi se “uklonio glavni uzrok problema”.

Privukli pažnju nakon ubojstva djevojčice

UCKG je privukla pažnju javnosti nakon ubojstva osmogodišnje Victorije Climbie. Ubili su je rođakinja i njezin dečko. Tjedan dana prije ubojstva djevojčice 2000. godine, par je odveo Victoriju u ogranak crkve. Na njezinu tijelu su bili jasno vidljivi znakovi zlostavljanja.

Pastor je rekao da bi mogla biti opsjednuta i predložio je izvođenje obreda. No, prije obreda se predomislio i rekao im da odvedu djevojčicu u bolnicu. Komisija koja se bavi nadzorom dobrotvornih organizacija izvjestila je da stanje djevojčice nije shvaćeno ozbiljno i prijavljeno nadležnim tijelima. Naveli su i zabrinutost time što crkva nema formalnu politiku zaštite djece.

Istinu otkrila ekipa istraživačkih novinara

Novinari emisije BBC-a Panorama posjetili su službu grupe mladih UCKG-a u Brixtonu, u južnom Londonu. Pastor ih je dijelio prema dobi. Nad 16-godišnjim dječakom je proveden obred. “Bože moj, neka tvoj oganj spali zlog duha koji se skriva”, kazao je pastor dok je 16-godišnjaka držao za glavu.

Univerzalna crkva Kraljevstva Božjeg tvrdi da mijenja živote. Novinari su razgovarali s 40 bivših članova crkve. Neki su otišli prije nekoliko godina, a drugi u posljednjih nekoliko mjeseci. Sharon se pridružila podružnici London Stratford kad je imala 19 godina. Kaže da je govorila pastoru o svojoj kliničkoj depresiji i da joj on nikada nije savjetovao da potraži stručnu pomoć.

Bila je podvrgnuta obredu, navodi, što je suprotno politici zaštite UCKG-a prema kojoj se obredi ne bi smjeli izvoditi na osobama s mentalnim problemima. “Došlo je do toga da sam se jako bojala ići na službe jer sam cijelo vrijeme bila jedna od meta”, kaže Sharon.

‘Liječili’ ga od homoseksualnosti s 13 godina

Jedan od bivših članova crkve Mark rekao je da je imao samo 13 godina kad su nad njim napravili obred kako bi ga “izliječili” od homoseksualizma. “Kada su saznali da sam homoseksualac, počeli su mi govoriti da je uzrok demon, da moram ići na bogoslužje petkom gdje će izvoditi egzorcizam”, kaže.

Navodi da su se molitve obavljale svaki tjedan više od četiri godine i da je sam sebe pokušavao uvjeriti da ga žene privlače. “Plakao bih dok spavam. Bilo je to jako teško vrijeme jer je količina mržnje prema samom sebi bila ogromna”, opisao je.