Danski farmaceutski div već je pregazio tržište Ozempicom. Njihov novi lijek za mršavljenje ima još jedno fantastično svojstvo

Dionice danske farmaceutske kompanije Novo Nordisk porasle su za 3 posto

FOTO: AFP

Dionice danske farmaceutske kompanije Novo Nordisk porasle su za 3 posto, nakon što je taj proizvođač lijekova predstavio podatke prema kojima je njihov lijek za mršavljenje, Wegovy, dobar i za srce, piše Reuters. Podsjetimo, ista ta kompanija proizvela je i Ozempic, lijek za dijabetes koji se masovno koristi za mršavljenje.

Podaci predstavljeni u subotu na velikom medicinskom skupu u SAD-u ulili su ulagačima i analitičarima još više povjerenja u dobrobit Wegovyja za srce – nakon što je kompanija još u kolovozu objavila preliminarne podatke iz svoje velike studije. Podsjetimo, tada je Novo Nordisk objavio da njihov lijek za mršavljenje smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara kod pacijenata za čak petinu.

Potpuni rezultati studije pokazali su da se razlika u srčanom riziku između pacijenata koji su primali Wegovy i onih na placebu počela pojavljivati ​​gotovo odmah nakon početka liječenja.

Razlika u odnosu na konkurentske lijekove

Markus Manns, dioničar Novog Nordiska, rekao je za Reuters da je rana kardiovaskularna korist bila “pozitivno iznenađenje” koje bi moglo činiti važnu razliku u odnosu na konkurentske lijekove koje razvijaju tvrtke uključujući Amgen i Pfizer.

Analitičari iz Jefferiesa navode u svom izvještaju da, iako je medicinska korist Wegovyja za pretile osobe s kardiovaskularnim bolestima jasna iz podataka, kardiolozi u SAD-u upozoravaju na visoku cijenu lijeka. Naime, Wegovy u SAD-u košta 1000 dolara mjesečno.

Analitičari prognoziraju da novi podaci o koristima za srce neće automatski dovesti do pokrivanja troškova za Wegovy – ako američki Kongres ne odobri prijedlog zakona ponovno predstavljen u srpnju, a koji bi omogućio zdravstvenom planu Medicare da nadoknadi troškove ovih lijekova. Naime, američki zakon klasificira tretmane za mršavljenje kao lijekove koji se odnose na stil života i zabranjuje Medicareu njihovo plaćanje.

Procvat tržišta za lijekove protiv pretilosti

Wegovy spada u klasu lijekova koji oponašaju crijevni hormon koji pomaže u regulaciji šećera u krvi i apetita.

Novo Nordisk je bio prvi koje je izašao na tržište sa svojim visokoučinkovitim lijekovima za mršavljenje. Prošlog tjedna regulatori u SAD-u i Britaniji odobrili su i Eli Lillyjev konkurentski tretman za mršavljenje, a koji je prethodno bio odobren i prodavan kao lijek Mounjaro za dijabetes.

The Telegraph je nedavno pisao o tržišnoj maniji koja odražava jedan od najvećih procvata u farmaceutskom sektoru posljednjih nekoliko desetljeća, a to je tržište za lijekove protiv pretilosti. Očekuje se da će ono vrijediti 100 milijardi dolara (90,6 milijardi eura) godišnje do sredine 2030-ih, a i investitori i kompanije se utrkuju za dobivanje što većeg udjela.