Debakl zapadnih sankcija. Ruski prihodi od nafte i plina u travnju skoro dvostruko veći nego lani

Za cijelu 2024. Kremlj je u proračunu predvidio prihod od prodaje nafte i plina od 11,5 bilijuna rubalja

FOTO: AFP

Ruski prihod od nafte i plina dosegnut će u travnju 1,29 bilijuna rubalja (14 milijardi dolara) i bit će gotovo dvostruko veći nego u istom mjesecu prošle godine zahvaljujući rastu cijena, pokazuju izračuni Reutersa.

Reuters temelji procjene na podacima iz industrijskih izvora i službenim statistikama o proizvodnji, preradi i opskrbi nafte i plina na ruskom i međunarodnom tržištu. Rusko ministarstvo financija objavit će podatke za travanj početkom svibnja.

Proračunski deficit se smanjuje

Za cijelu 2024. vlada je u proračunu predvidjela prihod od prodaje nafte i plina od 11,5 bilijuna rubalja, veći za 30 posto nego u 2023. kada se bio smanjio za 24 posto zbog nižih cijena nafte i smanjenog izvoza plina pod pritiskom sankcija. Zahvaljujući oporavku prihoda od prodaje energenata ruski proračunski deficit smanjio se u prva tri mjeseca ove godine na 607 milijardi rubalja, što odgovara 0,3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi Reuters.

Zapadne zemlje uvele su Rusiji brojne sankcije zbog invazije na Ukrajinu, nastojeći smanjiti ruski prihod od prodaje nafte i plina koji čini otprilike trećinu saveznog proračuna. Kaznene mjere uključuju i zabranu poslovanja s ruskim financijskim institucijama.