Mama iz Zagreba otkriva gnjusan incident: ‘Dečko iz razreda prijetio je smrću mom sinu koji ima autizam. Iz škole nas nisu ni nazvali’

Iz škole za Telegram kažu kako "postupaju po pravilima" te da su slučaj prijavili policiji

FOTO: AFP/Ilustracija

U jednoj osnovnoj školi u Zagrebu učenik višeg razreda prijetio je smrću školskom kolegi koji ima autizam. Napisao mu je da će “ubiti njega i njegovu obitelj”, te mu poslao fotografiju s pištoljem u ruci. Škola je incident prijavila policiji, tvrdeći da postupaju sukladno pravilima, no majka dječaka kojem je upućena prijetnja za Telegram demantira te navode. Nitko iz škole, kaže, nije ni razgovarao s njezinim djetetom.

Majka dječaka kaže da se incident dogodio prošloga petka, u večernjim satima, kada je njezin sin počeo dobivati gnjusne poruke. “Prije mjesec dana zamolio me da mu instaliram aplikaciju preko koje se s dečkima iz škole dogovarao kada će igrati igrice. Aplikaciju sam instalirala tako da dobivam sve poruke koje dobiva i on”, priča.

“U petak je u toj grupi za dopisivanje bilo bar petero djece. Netko od njih mom je sinu napisao: ubit ću tebe i tvoju obitelj, spalit ću vaša tijela i nitko neće znati tko sam. Tko je to bio, ne mogu znati, jer se klinci u aplikaciji ne potpisuju svojim imenima nego nadimcima”, opisala je majka.

‘Poslao je sliku s pištoljem’

“Uz tu poruku poslao je i koordinate lokacije na kojoj je moj sin i sliku s pištoljem u ruci. Moje dijete je napisalo kako ne vjeruje da je riječ o pravom oružju, no njegov razredni kolega je kazao da je”, tvrdi majka koja je o ovom slučaju za Telegram odlučila progovoriti anonimno.

Nakon ovih uznemirujućih poruka, rekla je sinu da izađe iz grupe i obriše aplikaciju, a on joj se cijelo vrijeme ispričavao. “Rekla sam mu da nije ništa kriv. Uzrujava me to kada djeca koja su žrtve misle da su nešto kriva”, dodaje.

Nakon incidenta, njezinom sinu javilo se jedno dijete iz razreda i kazalo mu da navodno zna tko je slao poruke. Dječak kojem su upućene prijetnje je sutradan, u subotu, u razrednu grupu na aplikaciji Snapchat poslao poruku u kojoj spominje osobu koja mu je navodno prijetila te joj piše: “nemoj ubiti mene i moju obitelj”.

Policija uzela izjavu

Te subote, priča majka, poslala je dopis ravnatelju škole u kojem ga je obavijestila o navedenom događaju, a u nedjelju je sve prijavila policiji. No, iz policije joj se nitko nije javio pa ih je u ponedjeljak kontaktirala telefonom. Službenica joj je, nakon uzimanja svih podataka, kazala da će joj se netko javiti.

Dva dana kasnije, ove srijede, javljaju joj se policijski službenici koji su kazali da će doći kod nje kući i uzeti izjavu. “Porazgovarali smo s njima, a oni su nam rekli da će provesti kriminalistički postupak i razgovarati s djecom, a nakon toga, kad utvrde o kome je riječ, i s učenikom koji je prijetio”, govori majka, dodajući da bi policija mogla naići na prepreke.

Prva je ta, tvrdi, što su djeca solidarna i neće odati o kome je riječ, a druga da roditelji moraju dati policiji privolu za razgovor. Ističe i da je škola tek danas poslala mail u kojem se spominje incident i u kojem apelira na roditelje da nadziru svoju djecu.

Probleme radio i ranije

Majka dječaka za Telegram kaže kako su joj iz škole, s obzirom na okolnosti, u ponedjeljak kazali da je najbolje da njezin sin ostane kod kuće, te da su o svemu obavijestili policiju. Na pitanje koliko njezino dijete neće ići u školu, kaže da ne zna. “Najvjerojatnije dok mu ne bude garantirano da će u školi biti siguran”, dodaje.

Telegram je o ovom slučaju zatražio komentar škole. Pitali smo ih jesu li utvrdili tko je prijetio dječaku s autizmom, te što su poduzeli. Odgovor koji potpisuje ravnatelj bio je poprilično štur zbog, kako tvrde, zaštite maloljetnika. Poručili su da postupaju po protokolu “u svim slučajevima nasilja” te da na svaku dojavu o mogućem nasilju reagiraju “u najkraćim rokovima”.

No, majka dječaka demantira tu tvrdnju škole te ističe da škola nije postupila prema spomenutom protokolu s obzirom da su trebali bez odgode razgovarati sa žrtvom nasilja, ali to u slučaju njezinog sina nisu učinili.

‘Škola je sve prijavila’

Telegram je u međuvremenu doznao i da je zagrebačka policija posjetila školu te utvrdila tko je od učenika slao prijeteće poruke. Od PU zagrebačke zatražili smo potvrdu te informacije te smo ih pitali što su utvrdili u svom postupanju, no do zaključenja teksta nismo dobili njihov odgovor. Iz Ministarstva znanost i obrazovanja za Telegram ističu da je škola obavijestila nadležna tijela o navedenom incidentu.

Ističu da je škola postupila “sukladno Pravilniku o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava i Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima” te da su u tijeku daljnji postupci koji se odnose na izricanje pedagoških mjera.