Demograf o Plenkovićevoj novoj mjeri: 'Oksimoron je motivirati mlade da imaju djecu s odlaskom u mirovinu'

Osvrnuo se i na ideje EU demografa. 'Ne znam jesu li oni malo manje stručni ili tupavi'

FOTO: Dnevnik Nove TV

Demograf Marin Strmota gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je govorio o novom paketu demografskih mjera, s naglaskom na najavljenu novu mjeru od godinu dana staža po djetetu. “Malo je oksimoron motivirati mlade ljude da imaju djece s odlaskom u mirovinu. Ne vidim tu neki smisao, to mi više djeluje kao neki oblik klasične socijalne politike, može biti OK, ali ne vidim tu nešto pronatalitetno”, rekao je.

Potom je istaknuo koje bi bile njegove mjere. “Prvo bi bila nekonvencionalna mjera uređivanja tijela državne uprave, institucija, pod jednim nazivnikom decentralizacija. Hrvatska pati od centralizacije i vidimo već desetljećima vidimo da narušava demografski razvoj”, rekao je. Važno je, dodao je i gdje bi ti ljudi živjeli, pa bi sljedeći korak bila stambena politika.

“Treće bi bilo neka moderna obiteljska politika, usklađivanje poslovno obiteljskog života i vrlo jasnih novčanih naknada indeksiranih kroz vrijeme”, rekao je. Istaknuo je i da nas je tako malo da bi svatko trebao imati troje djece. “To je ono što u demografiji nazivamo totalna stopa fertiliteta”, rekao je.

‘Jesu li EU demografi tupavi?’

Osvrnuo se i na ideje EU demografa. “Ne znam jesu li oni malo manje stručni ili tupavi, ali pretpostavljam da će europski demografi možda bolje znati što bi trebalo u Hrvatskoj napraviti. Ako budu znali, ja ih pozdravljam”, rekao je.

Kazao je da na Hrvatsku neće puno utjecati to što dolazi sve više stranih radnika. No, smatra da trebamo jasnu strategiju selektivne migracijske politike. Trenutno takvu politiku nemamo. Osvrnuo se i na komentar jednog svojeg kolege koji je kazao da je počeo proces zamjene stanovništva. Od takvih brojki, kazao je, nismo daleko.

Poslao je i poruku premijeru Plenkoviću. “Volio bih vidjeti na čelu države nekoga tko malo šire vidi geostrateški stanovništvo vlastite države u ulozi socioekonomskog razvoja. Ne čini me se da je to na prvom mjestu, nego kao da je u stilu današnje konferencije ispolitizirano. Ne vidim tu stručnost ni znanost kako bi to pristajalo trenutnom stanju Hrvatske”, kazao je.