Detalji megaprevare na jugu Hrvatske. Poduzetnica godinama hinila da na ovom kršu uzgaja eko smokve i bademe pa zgrabila EU milijune

Osim od države, poduzetnica Vanja G. zemljište je dobila i od Dubrovačke biskupije

FOTO: Dubrovački Insider

Sadnice badema i smokava trebale su biti zasađene još prije par godina, za projekt su dobili dva milijuna eura, a od više tisuća voćki – jedva da se našla koja na državnom zemljištu danom im u zakup na području Dubrovačkog primorja. Jutros su uhićeni.

Riječka je policija u suradnji s Uredom europskog javnog tužitelja (EPPO) od ranog jutra uhitila tri osobe zbog sumnje u subvencijske prevare. Telegramu je neslužbeno potvrđeno da je riječ o riječkoj poduzetnici Vanji G., vlasnici tvrtke Ševelj d.o.o.

Sumnjiči ih se da su na temelju lažiranih podataka dobili subvencije iz EU fondova za nasade u blizini Dubrovnika. Subvencija je teška oko dva milijuna eura, a tužitelji propituju je li to poduzeće uopće zasadilo tisuće stabala voćki za koje su dobili milijune europskih potpora. Vanju G. sumnjiči se, kako neslužbeno doznajemo, da je uz pomoć ostalih osumnjičenih odgovornih osoba iz nekoliko tvrtki lažirala podatke o tome da raspolaže vlastitim sredstvima za podizanje nasada smokava na zemljištima kod Dubrovnika.

Najavili ekološki uzgoj

Prije šest godina poduzetnica Vanja G. je bila entuzijastična. “Mogu potvrditi da smo krenuli u realizaciju projekta podizanja jednogodišnjih nasada badema i smokava na otocima Jakljan i Šipan. Ovaj projekt vrijedan je 18 milijuna kuna, a sufinanciran je iz fondova EU i hrvatskog proračuna u iznosu od 15,5 milijuna kuna “, kazala je Vanja G. u kolovozu 2017. za Dubrovački list.

“Koliko god zahtjevno bilo uzgajati smokve na pustom otoku, odlučili smo se za ekološki uzgoj koji će svojom raznolikošću maksimalno očuvati postojeću vegetaciju. Vjerujem da ćemo uspjeti jer smo strastveni oko ovog projekta”, isticala je poduzetnica Vanja G. Dubrovačka biskupija, kojoj je tada na čelu bio biskup Mato Uzinić, potvrdila je da su poduzeću dali svoju zemlju na otoku Jakljanu u zakup. Ugovor o zakupu 300.000 četvornih metara s Crkvom je potpisan 2015.

Tisuće neobrađenih hektara, milijuni potpora

Kasnije je poduzeće Ševelj, koju je vodila ista vlasnica, tražilo i državnu zemlju u zakup. Na fotografijama snimljenima prošle godine na lokacijama Topolo, Visočani i i Majkovi gornji, ovako su izgledali nasadi na zemljištu koje je ta tvrtka dobila od države. Riječ je o čak 903.000 metara četvornih u općini Dubrovačko primorje. Temu je otvorio lokalni portal Dubrovnik Insider. Otkrili su da se tvrtka Ševelj 2017. prijavila za projekt sadnje badema i smokava te su povukli sredstava iz EU fondova.

Dio državnog zemljišta koje je uhićena poduzetnica dobila u zakup, a na kojoj su od 2017. trebali zasaditi smokve i bademe. 2022. ne terenu nema ni jedne sadnice Dubrovnik Insider

Država im je tim lokacijama dala dala u zakup zemljište na 50 godina. Objavili su informaciju da na tom zemljištu nema zasađenih voćaka, barem ne u broju za koji su još 2017. dobivene potpore.

Fotografijama je dokumentirano da je na cijelom zemljištu, na kojemu je trebao nastati nasad s više tisuća stabala, zapravo tek par mladih smokava. Pitanja su još prošle godine slali i na Ministarstvo poljoprivrede, no odgovor nisu dobili.

Dubrovnik Insider

Na suspektne okolnosti dodjele državne zemlje upozoravao je, prema pisanju Dubrovnik Insidera, i nezavisni općinski vijećnik Vlaho Mozar. Iz redakcije Dubrovnik Insidera kazali su nam da ih je poduzetnica tužila zbog tekstova, te da bi im za par dana trebalo biti održano ročište.

Četvrta osoba na službenom putu

Tijekom prijepodneva se priopćenjem oglasio EPPO te objavio detalje o akciji. “Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu danas provodi hitne dokazne radnje u suradnji s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom protiv četiri osobe. Do sada su uhićene tri osobe.” Četvrta je, doznajemo neslužbeno, na poslovnom putu.

“Postoji sumnja da su osumnjičene osobe počinile kaznena djela subvencijske prijevare i pranja novca u sklopu natječaja Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, koji je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Udio sufinanciranja projekta sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj je 85%. EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti”, navode europski tužitelji.