Detalji nesreće kod Rijeke. 'Kolegica Nikolina je spriječila tragediju, ona je javila u Škrljevo drugim prometnicima'

Jedan od realnih tehničkih uzroka je otkazivanje kočnica. Je li se to doista dogodilo?

Nalet vlaka kod Rijeke
FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL

Reporterka RTL-a razgovarala je s članom Uprave HŽ Infrastrukture Darkom Barišićem nakon što je došlo do iskakanja vlaka iz tračnica kod Rijeke. Barišić je kazao da se još istražuje što je uzrok nesreće te da bi više trebalo biti poznato u utorak oko 14 sati.

“Po portalima smo danas gledali svakakve izjave. Jedan od realnih tehničkih uzroka je otkazivanje kočnica, odnosno možda umanjena snaga kočenja. Je li se to doista dogodilo mora utvrditi istražno povjerenstvo, u ovom trenutku to ne znamo”, kazao je.

Ne znaju, dodaje, gdje bi vlak stao da nije uopće kočio. “Devetnaest vagona je razbacano po pruzi, bio je prevožen kukuruz. Ne znamo trenutno, ne možemo vidjeti kolika su oštećenja od kukuruza. Nadamo se da nisu veća. Vidjeli smo da je jedan stup kontaktne mreže oštećen. Kad raščistimo prugu vidjet ćemo detaljno oštećenja”, rekao je.

Kako će organizirati čišćenje?

Nakon što budu gotove istražne radnje, napravit će se plan što dalje. Čišćenje bi moglo biti komplicirano jer je s jedne strane pruge duboka provalija. Ipak, ima predodžbu kako bi sve to trebalo izgledati.

screenshot RTL

“Naš je plan doći s obje strane i početi vagon po vagon rezati i izvlačiti. S obzirom na to da je u usjeku i da nam vremenske prilike ne idu na ruku, to bi moglo trajati negdje sedam do deset dana”, kazao je.

Putnike u međuvremenu prevoze autobusima. Veći je problem teretni promet, koji neće biti uspostavljen dok se s pruge ne makne i zadnji dio vlaka.

Zahvaljuju kolegici Nikolini

Nitko nije stradao zahvaljujući brzoj reakciji jedne djelatnice. “Kolegica Nikolina je radila u dnevnoj smjeni i ovom je prilikom pozdravljamo. Reagirala je na zadovoljavajući način, po pravilima”, kazao je.

“Ona je javila u Škrljevo našim drugim prometnicima i tako je izbjegnuta tragedija. Želimo pohvaliti naše radnike koji su reagirali na zadovoljavajući način”, dodao je za RTL.