Video. DHMZ objavio izvanredno priopćenje: iz Slovenije stiže veliki vodni val, meteorolozi najavili novo nevrijeme

Hrvatsku sutra očekuje djelomična stabilizacija atmosfere, dok će u nedjelju ponovno biti kišovito

FOTO: Dalmacija Danas

Jaka tuča pogodila je danas oko 13 sati Fužine te zabijelila dio autoceste A6 u blizini mjesta Vrata. Nevrijeme je trajalo desetak minuta, ispričala je čitateljica za 24 sata, koju je tuča zatekla na povratku s posla.

“Lagano je počela padati kiša nakon čega se vrlo brzo pretvorila u ledenu kišu. Sama sam bila u autu te sam se, kao i vozači ispred mene, prestrojila u traku za zaustavljanje uz upaljena sva četiri pokazivača smjera. S obzirom da se u tom trenutku teško vidjelo ispred sebe, u istoj traci stajali smo par minuta dok se vrijeme nije barem malo smirilo kako bi pomalo i oprezno nastavili putovanje”, kazala je.

U kninskoj i riječkoj regiji na snazi su upozorenja zbog grmljavinskog nevremena, jačih oborina i jakog vjetra, dok je u splitskoj na snazi upozorenje zbog grmljavinskog nevremena i vjetra.

Fužine je dobro zasuloFoto: Antonio Pranjic

Posted by RiMeteo on Friday, November 3, 2023

 

DHMZ izdao priopćenje

Zbog obilnih oborina DHMZ je objavio izvanredno priopćenje u kojem upozorava na porast vodostaja Drave, Mure, Save i Kupe. “Prema trenutnim hidrološkim prognozama maksimalni dotok Drave iz Slovenije očekuje se tijekom noći s petka (3. studenog 2023.) na subotu (4. studenog 2023.) od približno 2200 m3/s, dok bi Mura mogla donijeti 600 – 750 m3/s tijekom subote.

Sava također donosi velike količine vode u Hrvatsku gdje bi prema zadnjoj hidrološkoj prognozi danas tijekom poslijepodneva i večeri mogla donijeti do maksimalno 2300 m3/s. Tijekom sutrašnjeg dana će blago opadati i već tijekom nedjelje bi mogla donositi i do 2600 m3/s. Za usporedbu, tijekom nedavne poplave u kolovozu ove godine najviši protok Save iz Slovenije iznosio je oko 3400 m3/s”, objavio je DHMZ.

Budite oprezni u vožnji autocestom Rijeka – Zagreb kroz Gorski Kotar…

Posted by Fiuman.hr on Friday, November 3, 2023

Značajan porast Kupe

Ističu i da su njihove meteorološke postaje tijekom proteklih desetak dana zabilježile iznimno velike količine oborine na slivu rijeke Kupe, što se već prethodnih dana odrazilo na njezine nove maksimalne vodostaje. Trenutne oborine u Gorskom kotaru uzrokuju ponovni nagli porast rijeke Kupe, naročito u njenom gornjem toku.

“Tijekom vikenda prognozirane su daljnje oborine te se očekuje značajan porast vodostaja na cijelom slivu rijeke Kupe uključujući Dobru, Mrežnicu, Koranu i Glinu. Maksimalni protok Kupe u Karlovcu mogao bi premašiti 1000 m3/s (relativni vodostaji iznad 730 cm) u noći s nedjelje (5. studenoga 2023.) na ponedjeljak (6. studenoga 2023.).

Slična situacija je i na slivu rijeke Une s očekivanim maksimumom u Hrvatskoj Kostajnici u noći s ponedjeljka (6. studenoga 2023.) na utorak (7. studenoga 2023.) i prognoziranim protokom koji bi mogao premašiti 700 m3/s”, navodi DHMZ.

Sutra stabilnije

Hrvatsku sutra očekuje prolazna i djelomična stabilizacija atmosfere, dok će u nedjelju ponovno biti vjetrovito i kišovito, ponegdje vjerojatno uz olujno nevrijeme, prognozira za HRT Kristina Klemenčić Novinc.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu sutra će biti djelomice sunčano, uz najvišu temperaturu oko 15 °C, no rano ujutro prolazno više oblaka i na zapadu malo kiše. Prema večeri će zapuhati umjeren jugozapadni vjetar, a jugozapadnjaka će krajem dana biti i u djelomice sunčanoj i podjednako toploj središnjoj Hrvatskoj. No u noći i ujutro oblačnije i mjestimice će pasti kiša.

Sunčano u Dalmaciji

Osim kiše i grmljavine, na zapadu zemlje se noćas i u subotu navečer očekuje novo jače naoblačenje. Puhat će umjeren i jak jugozapadni vjetar, prema kraju dana u jačanju. Najniža temperatura zraka od 5 °C u gorju do 13 °C na otocima sjevernog Jadran, a najviša većinom od 12 do 17 °C.

U Dalmaciji će sutra biti malo do umjereno oblačno, iako će tijekom noći i rano ujutro biti oblačnije u mogućnost kiše i grmljavine. Slab do umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak navečer će okrenuti na jugo i južni vjetar te jačati.

Upravo Split 😮

Posted by DalmacijaDanas on Friday, November 3, 2023

Upaljen Meteoalarm

Na krajnjem jugu zemlje tek navečer se očekuje jačanje juga, a uz djelomice sunčano vrijeme i promjenjivu naoblaku mjestimice će pasti kiša, pa i u obliku pokojeg moguće i izraženijeg pljuska praćenog grmljavinom, uglavnom u prvom dijelu dana.

Zbog olujnog vjetra i za sutra je na obali na snazi upozorenje Meteoalarma, ali žutog stupnja. Za riječku i splitsku regiju na snazi je i žuto upozorenje zbog mogućih grmljavinskih nevremena.

Nova promjena vremena

Nova izraženija promjena vremena stiže u nedjelju kada će u unutrašnjosti pretežno oblačno i kišovito uz umjeren i jak jugozapadnjak. Obilnija oborina najvjerojatnija je u gorju te unutrašnjosti Dalmacije.

I na Jadranu će drugi dio vikenda biti kišovit i vjetrovit. Lokalno su mogući obilna kiša i nevere, a jako i olujno jugo i južni vjetar u drugom će dijelu nedjelje okrenuti na jugozapadnjak te slabjeti.

Video plimnog vala preuzet je s portala Dalmacija Danas