Dinastija Henkel, koja stoji iza deterdženata Persil i Perwoll, najljepšu alpsku dolinu pretvorila u zvjerinjak: 'Ugrozili su ekosustav'

Lokalna zajednica Henkelove optužuje da su u dolini Kaisertal pustili jelene da "nekontrolirano divljaju"

Kaisertal (valley) in Tyrol, Austria (Photo by Stefan Hefele / mauritius images / mauritius images via AFP)
FOTO: mauritius images via AFP

Njemačka bogataška obitelj, u čijem su vlasništvu brendovi poput Persila, Loctitea i Perwolla, ostala je bez dozvole za lov na divljač u austrijskim Alpama, nakon što su navodno pustili lokalnu populaciju jelena da nekontrolirano divlja. Obitelj Henkel, jedna od najbogatijih u Njemačkoj, još od 1930-ih godina posjeduje golemo imanje u pitoresknoj planinskoj dolini Kaisertal, smještenoj u Austriji, nekoliko kilometara od granice s Njemačkoj.

Dolina je zbog svoje ljepote poznata i kao najljepše mjesto u Austriji, a zbog zabačenosti je dobila nadimak “Dolina bezakonja”, sve dok do nje 2008. godine nije probijen tunel. Vlasnici okolnih zemljišta tvrde da su jeleni toliko van kontrole da je ugrožen cijeli šumski ekosustav. Tvrde kako uništavaju sve mladice, što bi posljedično moglo narušiti kvalitetu vode u dolini.

Lokalci sada angažirali lovce

Situacija je eskalirala prošlog tjedna kada je vijeće u obližnjem gradu Kufsteinu izglasalo raskid zakupa lovišta sljedeće godine obitelji. Henkelovi su imali prava, ali i obaveze, pa su tako imali pravo loviti na oko 3200 jutara zemlje. No, poljoprivrednici u okolnom području optužuju obitelj da nije ispunila svoju obavezu odstrela jelena.

Lokalna zajednica sada preuzima stvar u svoje ruke, čime si je zadala financijski trošak. Angažirala je profesionalne lovce koji će držati jelene pod kontrolom, a gradonačelnik Kufsteina Martin Krumschnabel kaže da će se dozvole izdati i lokalnim lovcima. “Pitka voda je naš prioritet. Za mene tu nema financijskog faktora. Ne možete kupiti vodu za piće”, rekao je gradonačelnik za austrijski javni servis ORF.

Obitelj nema komentara

Obitelj Henkel za sada nije komentirala gubitak dozvole, piše londonski The Times. No, prošle godine je glasnogovornik tvrtke za bavarske regionalne novine Oberbayerisches Volksblatt rekao da su Henkeli zainteresirani za pregovore.

Henkelovi, za koje se vjeruje da su teški oko 15 milijardi eura, su među vodećim njemačkim industrijskim dinastijama od kasnog 19. stoljeća. Njihovo kemijsko i kozmetičko carstvo nastalo je iz tvornice deterdženta za pranje rublja u Düsseldorfu, koja je 1907. lansirala kolekciju Persil.