Dio građana dobio pozive za vojnu vježbu. Iz MORH-a objasnili o čemu je riječ

'Osposobljavanje traje osam dana, i može trajati najviše do 30 dana tijekom jedne kalendarske godine', kažu

25.11.2022., Gasinci - Na vojnom poligonu 'Gasinci', ministar obrane RH Mario Banozic, urucio je 116 ugovora polaznicima 41. narastaja Specijalisticke vojne obuke (SVO) roda oklopnistva i pjesastva o vojnickoj sluzbi, medu kojima se nalazi i 31 vojnikinja. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
FOTO: Dubravka Petric/PIXSELL

Dio građana dobio je poziv za vojnu vježbu. Iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske navode da je riječ o planiranoj aktivnosti pripadnika pričuvnog sastava Hrvatske vojske.

“Konkretno, u ovom ciklusu na osmodnevno osposobljavanje je pozvano ključno osoblje Zapovjedništva 1. pješačke pukovnije – Zagreb, odnosno 26 razvrstanih pričuvnika, koji su većinom vojni obveznici stariji od 45 godina”, navode u MORH-u za N1.

Obuka i osposobljavanje pričuvnika provodi se s ciljem podizanja razine njihovih vještina za uspješnu provedbu zadaća, a težište u obuci odnosi se na pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja, dodaju u MORH-u.

Osmodnevno osposobljavanje

“Pozivanje pričuvnika se radi prema potrebama Oružanih snaga Republike Hrvatske. Osposobljavanje traje osam dana, i može trajati najviše do 30 dana tijekom jedne kalendarske godine”, navode. “Pozivaju se samo razvrstani pričuvnici, a to su vojni obveznici koji su odslužili vojni rok, bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost i imaju priopćen raspored u pričuvne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske”, dodaju u MORH-u.

Ministar obrane Ivan Anušić najavio je ranije da rade na povratku obveznog vojnog roka, što, kako je rekao, podržava velika većina građana, odnosno 73 posto. “Vojna izobrazba nema alternative, ili je imamo ili je nemamo, civilna zaštita to ne može zamijeniti”, smatra.

“U slučaju vojne ugroze, svi muškarci od 18 do određenih godina su vojni obveznici, mogu biti mobilizirani, imali vojnu izobrazbu ili nemaju. S njom će biti svakako lakše”, dodaje na pitanje o mogućem sukobu većih razmjera u Europi i svijetu.