Dječji dom Nazorova više ne prima rabljenu odjeću. Ravnateljica: 'Ne želimo ih dodatno rastuživati'

Rabljenu robu sada primaju samo za malu djecu ako je čista i u veoma dobrom stanju

05.12.2017., Djecji dom Zagreb, Nazorova 49, Zagreb - Sticenici Djecjeg doma Zagreb u Nazorovoj. "nDjecji dom Zagreb ustanova je socijalne skrbi koja kroz socijalne usluge zbrinjava djecu bez roditelja ili bez odgovarajuce roditeljske skrbi, djecu ciji je razvoj bio ugrozen u vlastitim obiteljima, te trudnice i majke s djecom. "nDom pruza usluge i obiteljima djece, primarnim, udomiteljskim i posvojiteljskim. "nPhoto: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dječji dom Nazorova u Zagrebu više neće primati rabljenu odjeću. Inicijativa za edukaciju o posvajanju i udomljavanju “Moramo vam nešto reći” je na svom službenom Instagram profilu objavila pojašnjenje odluke ravnateljice dječjeg doma Jasne Kelave.

“‘Najviše mrzim kad nam ljudi donesu staru odjeću, očekuju od nas zahvalnost za dobročinstvo, sažalijevaju nas, a ja se osjećam poniženo i jadno, sramim se svoje situacije’ – nikada neću zaboraviti riječi jedne djevojčice, dobre učenice srednje ekonomske, kasnije i studentice, otprije 15 godina, kad sam je pitala što joj najviše smeta u domu. Do tada sam i ja mislila kako nam rabljena odjeća koristi”, rekla je ravnateljica.

Kelava je pojasnila da su ovu odluku donijeli nakon višegodišnjeg iskustva primanja rabljene robe. Kaže da rabljenu robu sada primaju samo za malu djecu isključivo ako je čista i u veoma dobrom stanju ili potpuno nova. Za stariju djecu primaju samo novu odjeću i obuću.

Čak 80 posto stvari bilo je neiskoristivo

“Djecu koja su svjesna svojih teških životnih početaka i koja moraju odrastati izvan svojih obitelji ne želimo dodatno rastuživati poklanjanjem nečega što ne žele i što je nažalost vrlo često nenosivo i neuredno”, kaže.

“Ako im netko želi pomoći i uljepšati blagdane, može im kupiti nove stvari ili poklon bon HM-a, Zare, DM-a i slično. Ono što bi dao i vlastitom djetetu, da si sami kupe što žele. Školarcima mogu sponzorirati i dodatni džeparac od 40 do 70 eura mjesečno”, dodala je ravnateljica.

Ravnateljica ističe da su ih dosadašnja iskustva naučila da je čak 80 posto stvari bilo neiskoristivo, staro, prljavo i nenosivo. “Imali smo problema sa zbrinjavanjem te nenosive robe. Zahvaljujemo svima koji na razne načine pomažu djeci, želimo da ih doživljavaju kao svoju drugu djecu, oni ne trebaju naša sažaljenja, već podršku i šanse da imaju koliko-toliko normalan i ispunjen život”, rekla je Kelava.