Dodik: 'Hrvatska je, kao i Srbija, nepravedno izbačena iz procesa odlučivanja u BiH. Milanović to dobro razumije'

Čelnik Republike Srpske gostovao je u HRT-ovom Dnevniku

FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik gostovao je sinoć u Dnevniku HRT-a i komentirao političku situaciju u BiH, odnos sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, ali i proces koji se vodi protiv njega zbog nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BIH Christiana Schmidta, za koji je ustvrdio da je “primarno politički”.

“Nema nikakve osnove u zakonu. Činjenica je da stranac koji nije izabran odlukom Vijeća sigurnosti UN-a mijenja zakon štiteći svoja nedjela, tvrdeći da svatko tko ne postupa kako on kaže, zato što je on neko izmišljeno božanstvo, ide u zatvor na šest mjeseci do pet godina”, kazao je.

Dodik je poručio da to više govori o BiH te da je ta zemlja apsurdna i nesređena. “Da jedan stranac može mijenjati zakonodavstvo, to ne može proći ni kod ličilaca na pravnom fakultetu, a kamoli kod studenata”, kazao je.

Citirao Ivu Andrića

Predsjednik Republike Srpske citirao je Ivu Andrića i kazao da kad se uđe u BiH, logika prestaje. “Imate sud i tužilaštvo na razini BiH koji nemaju ustavnu osnovu jer Ustav BiH nije dao pravo BiH na pravosuđe. To je nametnuto odlukama koje nisu u skladu ni s Ustavom ni s Daytonom”, kazao je.

Komentirajući tvrdnje ministra obrane BiH iz redova SDP-a BiH Zukana Heleza, koji je kazao da se na teritoriju Republike Srpske nalaze kampovi za obuku paravojnih skupina, Dodik je kazao kako se radi o laži koja se plasira već dulje vrijeme.

‘Nema paravojske’

“Lažni narativ o ruskom utjecaju. To je za prestravljene građane Bruxellesa gdje idem danas, kada nemate struje u jednoj ulici, kriv je Putin, a ne lokalne vlasti. Zgodna laž. Nikakvih kampova nema, paravojnih formacija nema.

Ako imate EUFOR, snage koje su zadužene za sigurnost u BiH i praćenje razvoja situacije i kada oni kažu da toga nema, što da ja objašnjavam više”, rekao je. Dodao je i da postoje ozbiljne informacije o prisutnosti bivših ISIL-ovih boraca u BiH Na pitanje vodi li Republiku Srpsku na put odcjepljenja, Dodik se našalio i kazao da će se prije ostatak BiH odcijepiti od njih.

Hvalio Milanovića

Osvrnuo se i na svoj odnos sa Zoranom Milanovićem te kazao kako je on konzistentan političar koji dobro razumije stvari i s kojim dijeli iste vrijednosti. “Volim s njim razgovarati. On je uvijek neformalan i zato je zanimljiv. Čovjek koji štiti interese svoje države. I ona je potpisnik Daytonskog sporazuma i time i jamac tog sporazuma. Nepravedno je izbačena, kao i Srbija, iz procesa odlučivanja preko Vijeća za implementaciju mira u BiH”, kazao je.

“Time se Hrvatska što se tiče BiH stavila na marginu kao i Srbija, a neki drugi su stavljeni u poziciju da nešto odlučuju. Mislim da predsjednik Milanović to vrlo dobro razumije i da dijelimo iste vrijednosti”, dodao je Dodik.

Složeni odnosi u BiH

Komentirajući svoj odnos s političarima u BIH, kazao je da bolje surađuje s HDZ-ovim Draganom Čovićem nego šefom SDA Bakirom Izetbegovićem. “Složeni su odnosi u BiH. Kada god pokušate govoriti apstraktno, onda riskirate da ste u problemu. S Čovićem razgovaram dugo godina.

Nikada nismo došli u poziciju da budemo posvađani, da se nešto što je dogovoreno – ne ispoštuje. Nema prizemnih podvala kao što to bude s Izetbegovićem. To će vam potvrditi Čović, ja i svi drugi”, kazao je.

Dodik je za HRT ustvrdio kako je to rezultat toga što su Amerikanci “dugo od njih pravili favorite”, referirajući se na Bošnjake. “Oni uvijek znaju da će iza njih stati Amerikanci na štetu Hrvata i Srba. Oni uvijek imaju lagodnu poziciju pa mogu i lagati”, dodao je.