Dodik opet briljira: planira u škole uvesti mađarski jezik nakon što mu je Orban obećao novce

Mađarska godinama podupire Dodikovu politiku, Orban je najavio stavljanje veta na najavu uvođenja sankcija EU-a Srpskoj

Viktor Orban i Milorad Dodik
FOTO: X/Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravio je u Mađarskoj gdje se susreo s premijerom Viktorom Orbanom.

“Premijer Viktor Orban je izrazio spremnost da Mađarska preuzme projekte u Srpskoj koje je Njemačka otkazala. Na današnjem sastanku u Budimpešti razgovarali smo o stvarima koje smo ranije definirali, o tome kako prepoznati i realizirati projekte koje smo ranije zacrtali na području energetike, kao što su vjetroelektrane, vrlo uspješno se odvija i mađarski projekt podrške poljoprivrednim proizvođačima u Srpskoj”, pohvalio se Dodik na društvenim mrežama.

“Razgovarali smo i o tome kako trebamo voditi politike koje će što više integrirati naša gospodarstva. Bilo je riječi i o pomoći koju Vlada Mađarske pruža srpskoj zajednici i Srpskoj pravoslavnoj crkvi”, napisao je na platformi X.

Mađarska je Dodiku obećala novce kojim će se pokrpati rupe u proračunu, a Dodik je itetako svjestan koliko mu Mađarska znači, piše Klix. Dodik na platformi X piše kako se suradnja Republike Srpske i Mađarske razvija na najbolji način.

Razgovarali o uvođenju mađarskog jezika u škole

“Na sastanku s Viktorom Orbanom u Budimpešti razgovarali smo i o mogućnosti da se na eksperimentalnom nivou u desetak škola i fakulteta u Srpskoj sljedeće školske godine uključe profesori iz Mađarske pa da provjerimo interes djece za učenjem mađarskog jezika”, napisao je Dodik.

Djeca u Republici Srpskoj u gotovo 30 škola uče ruski jezik kao drugi strani jezik, a unazad posljednjih nekoliko godina kroz tečajeve im se nudi i kineski jezik.