Dodik u intervjuu za veliki francuski medij: 'Mi smo mentalno integrirani sa Srbijom. Ne želimo biti dio BiH'

'Zapad želi obesmisliti Republiku Srpsku i stvoriti centraliziranu BiH', rekao je

06.12.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska stigao je na Sud Bosne i Hercegovine na rociste povodom optuznice koju je protiv njega podiglo Tuzilastvo BiH zbog nepostivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Srbi u Bosni i Hercegovini ”mentalno su integrirani” sa Srbijom i podržali bi eventualnu neovisnost Republike Srpske (RS), rekao je njezin predsjednik Milorad Dodik u razgovoru za agenciju France Presse. ”Mi ne želimo ostati ovdje”, rekao je Dodik u razgovoru za francusku agenciju objavljenom na ”Dan Republike Srpske”, proslavu koju središnje vlasti BiH i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) smatraju neustavnom.

Dodik u razgovoru ističe kako je više od 80 ovlasti RS-a prebačeno na središnju vlast u Sarajevu i oni ih žele natrag. France Presse piše kako se Dodik u posljednje vrijeme bavi pitanjem državne imovine poput nekretnina i šuma koje po njemu pripadaju entitetima te su pitanje ”života i smrti”. Bosanskohercegovački tvrde, pak, da je njihov vlasnik država, piše francuska agencija.

Prijeti povlačenjem Srba

To pitanje nije još nije zakonski riješeno, a visoki predstavnik međunarodne zajednice, s ovlastima donošenja ili ukidanja zakona, mogao bi biti taj koji će presuditi. ”Ako se to dogodi idemo u Narodnu skupštinu RS-a i donijet ćemo odluku o neovisnosti”, upozorava Dodik. ”Povući ćemo Srbe iz vojske, policije, zajedničkih institucija. Preporučujem im da ne ulaze u tu priču”, zaprijetio je.

Dodik tvrdi kako je cilj zapada obesmisliti Republiku Srpsku i stvoriti centraliziranu Bosnu i Hercegovinu. ”Naš karakter ne dopušta da se to dogodi. Zato danas s ponosom slavimo 9. siječnja”, rekao je.

France Presse piše kako Dodik prijeti neovisnošću RS-a od stupanja na vlasti 2006. godine. On je siguran da to žele i tamošnji stanovnici, ali sjećanja na rat sprječavaju da se na to odvaže. ”No u potpunosti sam siguran da ljudi shvaćaju što se događa”, kazao je Dodik. ”Kad bi se u odlučujućem trenutku ponudila platforma neovisnosti, narod bi je podržao”, dodao je.

‘Ne želimo biti dio Bosne’

Predsjednik RS-a rekao je da je stanovništvo tog entiteta ”mentalno integrirano” sa Srbijom. ”Da, sada smo dio Bosne, no zato što nam je to obaveza. To nije nešto što želimo”, rekao je čelnik entiteta s 1,2 milijuna stanovnika.

Dajtonski sporazum bio je pogrešan u ideji da se okupe zaraćene strane kako bi se sačuvala ”imaginarna” Bosna i Hercegovina, iako je to bio ”izvrstan povijesni trenutak” za razgraničenje naroda i stvaranje ”trajnog mira na Balkanu”. Prijetnje odcjepljenjem, retorika protiv središnje države i bliskost s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom učinili su Dodika nepoželjnim u zapadnim prijestolnicama.

Predsjednik RS-a je pod američkim i britanskim sankcijama, ne se libi redovito vrijeđati američkog veleposlanika te iskazuje ”ponos” što se redovito viđa s ”velikim liderom” Putinom, rekao je za agenciju France Presse.