Dodikovi pristaše blokirali granicu Republike Srpske i Federacije BiH, čuvali ih snajperisti. 'Ovo je generalna proba'

Predstavnik međunarodne zajednice prosvjed je ocijenio 'jeftinom manipulacijom'

FOTO: Dejan Rakita/PIXSELL

Nekoliko tisuća ljudi blokirao je u petak na sat vremena promet između Republike Srpske (RS) i Federacije BiH prosvjedujući protiv podizanja optužnice srpskom čelniku Miloradu Dodiku, događaj koji su predstavnici međunarodne zajednice ocijenili “jeftinom manipulacijom”. Državni tužitelji optužuju predsjednika RS-a zbog bojkota odluka visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, što je odnedavno kazneno djelo u toj zemlji.

Dodik ignorira Schmidta tvrdeći da njemački političar na čelu međunarodne uprave u BiH nije za to dobio mandat Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Dodikovi pristaše su isprva planirali prosvjedovati pred zgradom tužiteljstva i suda u Sarajevu, ali je policija skup zabranila zbog straha od mogućih izgreda.

Dejan Rakita/PIXSELL

Najveći prosvjed dio je u Doboju

Na kraju su se prebacili na četiri lokacije na granici između RS-a i hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH. Najveći prosvjed je bio u Doboju na kojem su okupljeni nosili transparente poput “Granica postoji” i “Schmidt je turist”. Na demonstracijama je bila srpska članica kolektivnog predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

“Ovo je samo generalna proba za ono što može uslijediti ako nas nastave maltretirati, a maltretiraju nas kada ne dozvoljavaju da Skupština i predsjednik obavljaju svoj posao. Predsjednik RS sada treba odgovarati za nepostojeće kazneno djelo koje je kreirao nepostojeći visoki predstavnik. Dosta nam je više te nepravde s kojom živimo sve godine”, rekla je Cvijanović i navela da je sigurna da će “RS pobijediti”, prenosi N1 BiH.

Snajperisti na zgradama

Prosvjed je, inače, osiguravao velik broj pripadnika snaga reda, uključujući snajperiste na zgradama.

Schmidt je ocijenio da je neodgovorno “na međuentitetskoj crta razgraničenja organizirati političke događaje koji potiču na podjele”. “Sloboda kretanja između dva entiteta mora biti osigurana u svakom trenutku. Svi pokušaji da se međuentitetska crta razgraničenja prikaže kao crta razdvajanja BiH predstavljaju jeftinu manipulaciju građanima”, priopćio je Schmidtov ured.

Dejan Rakita/PIXSELL
Dejan Rakita/PIXSELL