Dodikovi zastupnici malo po malo politički paralizirali BiH, sad ucjenjuju i sam parlament

Ultimativno traže da se iz Ustavnog suda BiH što prije eliminiraju tri strana suca

25.09.2023., Mostar - Poceo koordinacijski sastanak partnera u vlasti na nivou BiH izmedju SNSD-a, HDZ-a BiH, i SDP-a BiH. Delegacije stranaka predvode predsjednici Milorad Dodik, Nermin Niksic i Dragan Covic.  Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL
FOTO: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Zastupnici u Domu naroda parlamenta BiH iz stranke koju predvodi Milorad Dodik onemogućili su u srijedu izglasavanje nekoliko zakona koje je ranije usvojio Zastupnički dom proširujući na taj način blokadu s izvršne i na zakonodavnu vlast u toj zemlji.

Uz obrazloženje kako neće glasati ni za jedno zakonsko rješenje sve dok se na dnevnom redu ne nađe novi zakon o Ustavnom sudu BiH, zastupnici iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) glasali su protiv tri zakona koja su ranije podržali njihovi kolege u Zastupničkom domu.

Traže eliminaciju stranih sudaca

Oni ultimativno traže da se iz Ustavnog suda BiH što prije eliminiraju tri strana suca. Za to imaju potporu iz HDZ BiH no takvom se ultimatumu oštro protive tri stranke bošnjačko-građanskog bloka unutar vladajuće koalicije.

“Prvi zakon o kojem ćemo glasati bit će zakon o Ustavnom sudu”, kazao je u srijedu na sjednici Doma naroda SNSD-ov zastupnik Radovan Kovačević pojašnjavajući kako on i njegovi kolege stoga “sa žaljenjem” moraju odbiti sve druge zakone. Dan ranije srpski su ministri u Vijeću ministara s istim obrazloženjem blokirali raspravu o dodatnim prijedlozima zakona.

Kontrola u rukama Dodikovih zastupnika

Svaki zakon koji se donosi na razini BiH moraju potvrditi oba doma državnog parlamenta, a odlučivanje u Domu naroda temeljeno je na entitetskim i etničkim kvotama pri čemu Dodikovi zastupnici imaju u rukama kontrolni paket sa svoja četiri od pet zastupnika u klubu Srba.

U srijedu su dali suglasnost samo za ratifikaciju nekoliko sporazuma o dodjeli inozemne financijske pomoći kao i na dva sporazuma potpisana u okviru Berlinskog procesa o uzajamnom priznavanju diploma među državama zapadnog Balkana.

‘Nikad nećemo priznati Kosovo’

No istodobno su odbili potvrditi i treći sporazum iz tog paketa kojim bi se građanima zapadnobalkanskih zemalja omogućio prelazak granica samo s osobnom iskaznicom. Na taj bi se način riješio i problem s putovanjima koji je proistekao iz činjenice da BiH nije priznala Kosovo.

To također blokiraju vlasti u Banjoj Luci, a SNSD-ov Kovačević u srijedu je kazao da oni nikada neće priznati da je Kosovo država i neće dopustiti nikakve sporazume i ugovore s kosovskim vlastima dok ondje traje, kako je rekao, teror nad Srbima.