Uživo. Dosad najžešći izraelski napad: 'Prepolovili smo Gazu'. Hamas raketama zasuo Izrael, milijuni trče u skloništa

Pratimo 30. dan sukoba na Bliskom istoku

This picture taken from a position near Sderot along the Israeli border with the Gaza Strip on November 5, 2023, shows flares dropped by Israeli forces above the Palestinian enclave amid ongoing battles between Israel and the Palestinian Hamas movement. (Photo by Aris MESSINIS / AFP)
FOTO: AFP

Ovo su ključni događaji:


  • Hamas objavio da je Izrael ubio 30 u bombardiranju logora
  • Hamas pokušao prevariti SAD i izvući svoje snage preko Rafaha?
  • Erdogan otpisao Netanyahua: ‘S njim se ne može razgovarati’
  • Izrael: naše snage su ušle u naseljena područja
  • Izraelska vojska dala 4 sata civilima za evakuaciju

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Rakete ispaljene na središnji Izrael, milijuni trče u sklonište

  • Dok Izrael nastavlja sa zračnim napadima na Pojas Gaze, izraelska vojska kaže da se sirene za zračnu uzbunu oglašavaju diljem središnjeg Izraela, zbog raketa ispaljenih iz Gaze.

“Milijuni Izraelaca trče u skloništa za bombe”, rekao je IDF na X, uz kartu koja prikazuje lokacije upozorenja. IDF je nedavno rekao da je od 7. listopada na Izrael ispaljeno 8.000 raketa.


Izraelska vojska intenzivirala napade, Gaza prepolovljena

  • Izraelska vojska je izvijestila da u nedjelju navečer izvodi “intenzivne zračne udare” u Pojasu Gaze koji će se “nastaviti idućih dana”, dodajući da je taj palestinski teritorij prepolovljen.

“Intenzivni napadi su sada u tijeku (…) i nastavit će se noćas i idućih dana”, rekao je vojni glasnogovornik Daniel Hagari, dodajući da su izraelske snage koje ondje djeluju prepolovile to područje na “južnu i na sjevernu Gazu”.

Malo ranije Hamasova je vlada izvijestila o “intenzivnom bombardiranju” oko bolnica na sjeveru pojasa Gaze, gdje su ponovo prekinute internetske i telefonske linije. Bombardirano je područje oko bolnice al-Šife, najveće u Pojasu Gaze, navodi isti izvor.

Nakon 30 dana rata Izraela i palestinskog islamističkog pokreta, okruženje sjevernog dijela teritorija i njegovo odvajanje od juga Pojasa Gaze važna je faza u operaciji izraelskih snaga, istaknuo je Hagari.

“Još dopuštamo prijelaz civila sa sjevera Gaze i iz grada Gaze prema jugu”, dodao je dok je 300.000 do 400.000 ljudi još na sjeveru tog teritorija, gdje se natiskalo 2,4 milijuna stanovnika u katastrofalnim humanitarnim uvjetima.

Izrael je sredinom listopada naredio evakuaciju civila sa sjevera Gaze, gdje su borbe žešće, na jug. U nedjelju je izraelska vojska još jednom bacala iz zraka letke s porukama u tom smislu.

Američki državni tajnik Antony Blinken upozorio je u nedjelju u prigodi posjeta okupiranoj Zapadnoj obali na “prisilnu deportaciju” palestinskih civila iz pojasa Gaze, u okviru izraelske ofenzive koja je odgovor na Hamasov krvavi napad na Izrael 7. listopada.

Izraelske vlasti su izvijestile o najmanje 1400 mrtvih na izraelskoj strani, većinom civila ubijenih prvog dana Hamasovih napada. U pojasu Gaze Hamas je u nedjelju izvijestio o 9.770 poginulih, među njima 4.800 djece i 2.550 žena, stradalih nakon 7. listopada u bombardiranjima Izraela koji kaže da želi “uništiti” Hamas.


Katar objavio uvjet za oslobađanje talaca

  • Katarsko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju je poručilo kako bez „malo mira” u Gazi neće moći doći do oslobađanja tamo zatočenih izraelskih taoca.

„Bilo kakvo oslobađanje taoca bit će vezano za malo mira koji će omogućiti da njihovo puštanje uopće bude moguće, što je nešto što dugo nismo vidjeli”, rekao je Madžed Al Ansari, glasnogovornik katarskog ministarstva.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u petak je odbio pozive SAD-a da privremeno prekine ofenzivu na Pojas Gaze kako bi se omogućilo posredovanje u oslobađanju više od 240 taoca koje je Hamas oteo 7. listopada.

Izrael neće zaustaviti svoje napade dok se taoci ne oslobode, rekao je Netanyahu.

Katar u koordinaciji sa SAD-om posreduje u razgovorima između Hamasa i izraelskih dužnosnika o oslobađanju taoca.

Izrael je od 7. listopada eskalirao svoje napade na Pojas Gaze, dom za oko 2,3 milijuna stanovnika, a tijekom noći na nedjelju napao je iz zraka, s mora i s kopna.

Katar, pod udarom kritika jer je dom visokih dužnosnika Hamasa, rekao je da je prisutnost te skupine u Dohi „kanal za mir”.


Vođa Hamas otputovao u Teheran na sastanak s ajatolahom

  • Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei sastao se u Teheranu s čelnikom palestinske grupe Hamas koju podržava Teheran, Ismailom Hanijom, objavili su u nedjelju iranski državni mediji, dan nakon što je Hamasov dužnosnik rekao da su se sastali proteklih dana.

Mediji prenose da je Hanija, koji od 2019. živi na relaciji Katar – Turska, “izvijestio Khameneija o najnovijim događanjima u Pojasu Gaze i o zločinima cionističkog režima u Gazi, kao i o događajima na Zapadnoj obali”.

Islamska Republika kaže da podržava Hamas, ali nije odigrala nikakvu ulogu u iznenadnom prošlomjesečnom napadu militanata na Izrael. “Ajatolah Khamenei pohvalio je postojanost i otpor naroda Gaze, izrazivši golemo žaljenje zbog zločina cionističkog režima, koji izravno podupiru Washington i neke zapadne zemlje”, objavila je iranska državna TV.

Ne navodeći kada je sastanak održan, iranska novinska agencija Tasnim objavila je kako je vrhovni iranski vođa Khamenei “istaknuo dosljednu politiku Teherana koja se sastoji u potpori palestinskim snagama otpora u borbi protiv cionističkih okupatora”.

Klerikalni iranski establišment upozorio je Izrael, zemlju koju odbija priznati, na “teške posljedice”, nastave li se napadi na Pojas Gaze.


Izraelski ministar zbog izjave o nuklearnoj bombi suspendiran

  • Izraelski ministar baštine Amichay Eliyahu suspendiran je nakon izjava da je korištenje nuklearne bombe u Pojasu Gaze “opcija”.

suspendiran je sa svih sastanaka vlade do daljnjega. Premijer Benjamin Netanyahu brzo je reagirao, rekavši da njegova izjava nema veze sa stvarnosti.


Blinken i Abas nenajavljeno se sastali na Zapadnoj obali

  • Američki državni tajnik Antony Blinken nenajavljeno je posjetio okupiranu Zapadnu obalu gdje se susreo s predsjednikom Palestinske samouprave. Blinken i Mahmud Abas sastali su se u Ramali, neslužbenoj prijestolnici Zapadne obale, tijekom drugog Blinkenova posjeta regiji otkad su 7. listopada militanti palestinske skupine Hamas izveli iznenadni napad na južni Izrael, ubivši pritom najmanje 1400 ljudi.

Dok Izrael nastavlja zračnu kampanju na Pojas Gaze, čiji su dužnosnici objavili da je tamo ubijeno 9,5 tisuća ljudi, američki državni tajnik odbio je u subotu pozive na primirje arapskih dužnosnika nakon što je dan ranije od Izraela, neuspješno, zatražio više ograničenih prekida vatre.

Osim kako bi osiguralo da se sukob ne proširi na regiju, Blinken pokušava obnoviti rasprave o upravljanju Gazom nakon eventualnog uništenja Hamasa, što Izrael navodi kao svoj cilj.

Abas i Blinken su razgovarali oko sat vremena, a kasnije se nisu obratili medijima. Abas je Blinkenu rekao da mora odmah doći do prekida vatre te da se treba omogućiti ulazak humanitarne pomoći u Gazu, kazao je njegov glasnogovornik Nabil Abu Rudeineh.

Blinken je pak rekao da je SAD predan slanju humanitarne pomoći i povratku ključnih usluga, priopćio je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller. “Tajnik je izrazio i predanost SAD-a na djelovanju prema ostvarenju legitimnih palestinskih aspiracija prema osnivanju palestinske države”, rekao je Miller.

Blinken je sugerirao da bi “učinkovita i revitalizirana Palestinska Samouprava” bila najlogičniji izbor za vodstvo Pojasa, no priznao da bi druge države i međunarodne agencije tamo svakako igrale ulogu u održavanju sigurnosti i upravljanja.


Hamas objavio da je Izrael ubio 30 u bombardiranju logora

  • Izrael je u nedjelju nastavio rat kako bi slomio Hamas, gotovo mjesec dana nakon najgoreg napada u njegovoj povijesti, a palestinska militantna skupina objavila da je izraelsko bombardiranje u Gazi ubilo desetke ljudi. Borbe i dalje bjesne u gusto naseljenoj Gazi, unatoč pozivima arapskih zemalja i očajnih civila na prekid vatre nakon 30 dana rata.

Ministarstvo zdravstva u Gazi priopćilo je da je u izraelskom bombardiranju izbjegličkog logora Al-Maghazi u središtu Gaze kasno u subotu poginulo 30 ljudi, a očevidac je izvijestio o poginuloj djeci i uništenim kućama.

“U izraelskom zračnom napadu gađana je kuća mojih susjeda u logoru Al-Maghazi, moja kuća se djelomično srušila”, rekao je Mohammed Alaloul, 37, novinar koji radi za tursku agenciju Anadolu.

Alaloul je za AFP rekao da su njegov 13-godišnji sin Ahmed i njegov četverogodišnji sin Qais ubijeni u bombardiranju, zajedno s njegovim bratom. Ozlijeđeni su mu supruga, majka i još dvoje djece. Izraelske snage bore se unutar Gaze, a vojni glasnogovornik rekao je da provjeravaju jesu li izraelske snage djelovale u tom području u vrijeme bombardiranja.


Hamas pokušao prevariti SAD i izvući svoje snage preko Rafaha?

  • Dok rat ulazi u peti tjedan, američki državni tajnik Antony Blinken nastavlja svoju turneju po Bliskom istoku u nedjelju posjetom Turskoj. Ankara je pooštrila ton prema Izraelu i njegovim zapadnim pristašama s porastom broja žrtava u Gazi.

Blinken se suočio s rastućim bijesom na sastancima s arapskim ministrima vanjskih poslova u Jordanu u subotu, gdje je ponovno potvrdio potporu SAD-a “humanitarnim pauzama” kako bi se osiguralo da očajni civili dobiju pomoć, dan nakon što je Netanyahu odbacio ideju.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry, čija je zemlja djelovala kao jedini kanal za strance da pobjegnu iz Pojasa Gaze i za ulazak pomoći, pozvao je na “trenutni i sveobuhvatni prekid vatre”.

Hamas je kasno u subotu priopćio da je evakuacija državljana s dvojnim državljanstvom i stranaca iz Gaze obustavljena dok Izrael ne pusti neke ranjene Palestince da dođu do Rafaha kako bi mogli prijeći granicu na bolničko liječenje u Egipat.

Visoki dužnosnik Bijele kuće rekao je da je Hamas pokušao iskoristiti dogovor uz posredovanje SAD-a o otvaranju egipatskog graničnog prijelaza kako bi izvukao svoje snage. “To je jednostavno bilo neprihvatljivo za Egipat, za nas, za Izrael”, rekao je dužnosnik.


Erdogan otpisao Netanyahua: ‘S njim se ne može razgovarati’

  • Palestinska saveznica Turska u subotu je priopćila da opoziva svog veleposlanika u Izraelu i prekida kontakte s Netanyahuom u znak protesta zbog krvoprolića u Gazi. Turska je popravljala narušene odnose s Izraelom sve do prošlomjesečnog početka rata između Izraela i Hamasa.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je novinarima da smatra Netanyahua osobno odgovornim za sve veći broj civilnih žrtava u Gazi. “Netanyahu više nije netko s kim možemo razgovarati. Otpisali smo ga”, citiraju turski mediji Erdoganove riječi.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Lior Haiat rekao je da je taj potez “još jedan korak turskog predsjednika kojim se svrstava na stranu terorističke organizacije Hamas”.


Izrael: naše snage su ušle u naseljena područja

  • Načelnik izraelskog stožera general-pukovnik Herzi Halevi posjetio je u subotu snage unutar Gaze nakon što su dovršili opkoljavanje grada Gaze, koji se nalazi sjeverno od kampa Al-Maghazi pogođenog u subotu u noći. Ministar obrane Yoav Gallant rekao je da se izraelske snage “žestoko bore” južno i sjeverno od grada Gaze i da su “ušle u naseljena područja”.

Vojska je rekla da je pokrenula “ciljani napad” kako bi otkrila tunele i uklonila eksplozivne zamke u južnoj Gazi, gdje je već napadala, ali je rijetko slala snage. “Snage su naišle na terorističku ćeliju koja je izlazila iz tunela. Kao odgovor, snage su ispalile granate prema teroristima i ubile ih”, rečeno je.


Izraelska vojska dala 4 sata civilima za evakuaciju

  • Izraelska vojska ponovno je civilima u Pojasu Gaze u nedjelju dala vremenski okvir za bijeg na jug enklave. Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su da će dopustiti promet na cesti za jug Pojasa Gaze između 9 ujutro i 13 sati po srednjoeuropskom vremenu, napisao je glasnogovornik izraelske vojske na platformi X, nekadašnjem Twitteru.

Vojska je objavila i kartu na kojoj je označen koridor. “Ako vam je stalo do sebe i vaših voljenih, krenite prema jugu prema našim uputama”, piše u izraelskoj objavi na arapskom jeziku.

Glasnogovornik je pozvao ljude da iskoriste tu priliku i krenu na jug zbog vlastite sigurnosti. Vojska je prošlog vikenda pokrenula novu fazu u ratu protiv Hamasa koji vlada Pojasom Gaze i proširila svoje djelovanje na terenu. Izraelska vojska već je više puta pozvala ljude na sjeveru da pobjegnu prema jugu Gaze.

Prema vojsci, najmanje 700.000 ljudi je to već učinilo. Ujedinjeni narodi procjenjuju da u Pojasu Gaze ima 1,4 milijuna interno raseljenih osoba. Ukupno više od 2,2 milijuna ljudi živi u gusto naseljenoj palestinskoj enklavi.