Dosta jak potres rano jutros pogodio Italiju: Otkazani vlakovi, zatvorene škole, ima oštećenih kuća

Epicentar je bio u Toskani

FOTO: Vigili del Fuoco / Twitter

Potres magnitude 4.8 pogodio je u ponedjeljak ujutro područje u blizini Firence u središnjoj Italiji. Epicentar je bio nedaleko od Marradija, grada oko 70 kilometara sjeveroistočno od Firence, na dubini od 8,4 km, objavio je Talijanski institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV).

Centar za civilnu zaštitu Firence, koji prati situaciju, zasad nije izvijestio o zaprimljenim zahtjevima o štetama. Lokalne vlasti javljaju da su zatvorene sve škole na području na području Firence i okolice. Potres se dogodio u 5:10 nakon čega je slijedilo nekoliko naknadnih podrhtavanja, no znatno slabijih, objavio je INGV.

Lokalni vatrogasci objavili su da su zaprimili desetke zahtjeva za provjerom statike u kućama u kojima su se pojavile pukotine, a sa zidova je otpala žbuka.

Otkazani vlakovi

“U ovom trenutku nema posebno kritičnih situacija nakon potresa s epicentrom u Marradiju”, napisao je na Facebooku guverner Toskane Eugenio Giani dodavši da su u tijeku provjere mogućih strukturalnih oštećenja na zgradama.

“Razgovarao sam s gradonačelnikom Tommasom Tribertijem iz Marradija i nije bilo ozlijeđenih. U naš centar za obavijesti 112 stiglo je oko 300 poziva, no nije bilo ništa kritično. Osam poziva proslijeđeno je vatrogascima, a niti jedan hitnoj zdravstvenoj pomoći. Civilna zaštita aktivirana je kako bi pomogla stanovništvu. Dio linija kasni, dio je otkazan u željezničkom prometu, u tijeku su provjere stabilnosti mreže”, napisao je Giani.