Doživio brodolom, plutao oceanom 24 sata, gledao morskom psu u oči pa se spasio uz pomoć ručnog sata

Brod mu se prevrnuo nakon što je upecao ribu za koju se sumnja da je marlin

FOTO: Screenshot

Muškarac, koji je proveo gotovo 24 sata na moru kod Novog Zelanda spašen je nakon što je privukao pažnju svojih spasioca koristeći refleksije sunca sa svog sata. Policija kaže da je “apsolutno čudo” da je čovjek, čiji identitet nije objavljen, živ nakon što je pao u more sa svog 12-metarskog čamca, dok je bio na samostalnom ribolovu u utorak.

Muškarac je policiji rekao da se brod prevrnuo nakon što je upecao ribu za koju se sumnja da je marlin, piše Sky News.

Muškarac je preživio hladnu noć u oceanu, a našao se i “licem u lice” s morskim psom, koji ga je došao “ponjuškati”, javlja policija. Muškarac je pokušao preplivati 55 kilometara do otočja Alderman, na sjeveroistoku Novog Zelanda, ali se brzo iscrpio i struje su ga odvlačile sve dalje.

Spasila ga trojica ribara

Muškarca su na kraju spasila trojica ribara, koje je policija imenovala samo kao Taylor, Mike i James. Ribari su odlučili istražiti nakon što su primijetili neobičan odsjaj na vodi, onaj koji je dopirao sa sata brodolomca. Prve riječi koje je brodolomac uspio izgovoriti bile su “drago mi je da vas vidim”, ispričao je jedan od muškaraca za New Zealand Herald.

Policija smatra da je pravo čudo što je ribar još uvijek živ nakon svoje muke. “Bez brze reakcije trojice muškaraca koji su ga izvukli, ovaj slučaj bi sigurno imao tragičan ishod. Ribari su napravili odličan posao i bez sumnje spasili život čovjeka”, rekla je policija.

Muškarac je brzo odveden u marinu Whangamata, gdje je liječen zbog hipotermije i iscrpljenosti. Gdje se nalazi njegov čamac za sada nije poznato, a policija poziva ljude da prijave sva potencijalna viđenja. Policija i muškarac zahvalili su se “trojcu s okom sokolovim” nakon spašavanja.