Društvenim mrežama kruže šokantne fotografije. Izraelci hapse sve po redu, a onda počinje ponižavanje

Izraelci imaju svoju verziju priče oko fotografija koje kruže internetom

FOTO: Screenshot / X

Društvenim mrežama kruže fotografije iz Gaze na kojima se nalaze muškarci koje je privela izraelska vojska, i koji kleče na zemlji u donjem rublju, zavezanih ruku i s povezom preko očiju.

Točne okolnosti događaja s fotografije i datum kada se sve odvilo nisu poznati, no identitet snimljenih pojedinaca potvrdile su njihove kolege ili članovi obitelji. Neki od uhićenih su civili koji ne pripadaju niti jednoj militantnoj skupini, kazali su za CNN rođaci uhićenih.

‘Zlostavljaju civile’

Euromediteranski opservatorij za ljudska prava (Euro-Med Human Rights Monitor), objavio je fotografiju jednog pritvaranja te naveo da je “izraelska vojska zatočila i teško zlostavljala desetke palestinskih civila”. Izraelske obrambene snage (IDF) nisu odgovorile na pitanja CNN-a o spornim fotografijama.

Izraelski mediji, ne navodeći izvor, pišu da fotografije navodno prikazuju predaju pripadnika Hamasa. Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari na konferenciji za novinare kazao je kako se radi o fotografijama Hamasovih terorista koje je izraelska vojska uhitila tijekom kopnenih akcija.

Kazao je i kako vojska istražuje i provjerava tko ima veze s Hamasaom, a tko ne. “Uhićujemo ih sve i onda ih ispitujemo. Nastavit ćemo uništavati svako Hamasovo uporište dok ne dođemo do posljednjeg”, dodao je.

Screenshot / X

Odveli ih u nepoznato

Medijska kuća Al-Araby Al-Jadeed objavila je u jučerašnjem priopćenju kako su na fotografijama vidjeli da je među privedenima njihov dopisnik i nekoliko članova njegove obitelji.

“Izraelska okupacijska vojska uhitila je u Gazi novinara i direktora naše tamošnje redakcije Diaa Al-Kahlota, zajedno s njegovom braćom, rođacima i drugim civilima”, navodi se u priopćenju medijske kuće.

“Okupatori su namjerno natjerali stanovnike Gaze da skinu odjeću, pretresli su ih i ponižavali tijekom uhićenja, a onda su ih odveli na nepoznato mjesto. Šire se snimke i fotografije koje pokazuju kako vojska hvata stanovnike Gaze koristeći se gnjusnim metodama”, ističe se u priopćenju.

‘Izraelci su ih pozvali…’

Glavni urednik Al-Araby Al-Jadeeda Hussam Kanafani u priopćenju je istaknuo da se njihov kolega i članovi njegove obitelji još uvijek vode kao nestali. “Učinit ćemo sve što je moguće da u suradnji s međunarodnim institucijama i organizacijama koje se bave pravima i novinarskim slobodama utvrdimo gdje je naš kolega i oslobodimo ga čim prije”, kazao je Kanafani.

CNN je razgovarao i s rođakom jednog od zatočenih Hanijem al-Madhounom koji se trenutno nalazi u SAD-u. “Izraelske snage došle su na ulicu i pozvale sve muškarce da izađu, a oni su to i učinili”, kazao je.

Ispričao je da je u kontaktu sa sestrom koja se nalazi u Gazi, te da je na fotografijama prepoznao rođaka Abounda i brata Mahmooda. “On je trgovac i nije uključen u ikakve aktivnosti”, kazao je Al-Madhoun CNN-u.