Dugo se čekalo da se svinjokolje odobre, a sada se pojavio novi problem. Temperature su previsoke za sušenje mesa

Ljudi na istoku zemlje strahuju da će se meso pokvariti

11.01.2022., Zagreb - Vjetar i hladno vrijeme prirodan su zacin za savrsen domaci pripremljen spek ili slaninu. Photo: Igor Soban/PIXSELL
FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Temperature su za ovo doba godine, posebno na istoku zemlje, zadnjih dana previsoke. Jučer se na istoku zemlje mjerilo i do 18 stupnjeva što predstavlja novi problem za svinjokolju, obradu mesa i ponajviše za njegovo sušenje.

Stjepan Filić, koji je prije nekoliko dana na sušenje stavio više od 150 kilograma mesnih prerađevina, za HRT je kazao da strahuje kako će se u mesu početi stvarati plijesan. Strahuje i da će mu se pokvariti meso u salamuri.

„Ne daj Bože da se još i muhe pojave, još je u pušnici, ali sad to treba ići van na zrak, a zraka jednostavno nema nigdje. To treba postaviti u šupu na neki propuh, a propuha nema nigdje. Dosta je vlage u zraku i bojim se to će početi pljesniviti izvana“, kazao je.

Pokušavaju rashladiti prerađevine

„Slanina mora stajati recimo makar dva tjedna, šunka treba stajati makar pet tjedana, a bojim se da se neće pokvariti. Sutra ću plastične boce s ledom ubacivati ne bi li to malo rashladio“, kazao je Filić.

Ljudi u Slavoniji dugo su čekali da se svinjokolje dozvole zbog Afričke svinjske kuge, a sada su se našli u novom problemu zbog visokih temperatura. Idealno bi bilo da je temperatura manja od pet Celzijevih stupnjeva.

„Najidealnije bi bilo da budu minusi preko dana, po noći pogotovo, ali naučili smo, kroz zadnjih par godina se dešavalo i da ovakve godine budu. Bez obzira na to, mi ćemo to odraditi kroz dan dva i pripremiti za cijelu godinu ono što nam treba“, kazao je za HRT Stjepan Bilić iz Ilače.