Video. Dva bespomoćna jelena očajnički plivala kroz ledeni kanal. Divni ljudi pustili ih na brod i prebacili na drugu stranu

Bili su u vodi temperature 10 stupnjeva, 6 i pol km od najbližeg kopna

Spašavanje jelena na jugoistoku Aljaske
FOTO: Screenshot/YouTube

Dva jelena borila su se s hladnom vodom na jugoistoku Aljaske. Čuvari divljih životinja Mark Finses i Kyle Fuege vraćali su se iz patrole u obližnjem tjesnacu Ernest Soundu kod grada Ketchikana 10. listopada kada su ih ugledali. Bili su udaljeni oko 6,5 kilometra od bilo kojeg otoka u kanalu koji je pogodan za krstarenje velikih turističkih brodova tijekom ljetnih mjeseci.

“Jeleni su plutali niz tjesnac Clarence koji je 22,5 kilometra sjeverozapadno od Ketchikana, ali nisu bili okrenuti prema nekom od otoka”, kazao je glasnogovornik lokalnih vlasti Justin Freeman i dodao da je videu snimljeno spašavanje jednog od njih.

‘Bili su usred tjesnaca i na izmaku snaga’

“Bili su usred tjesnaca Clarence u teškom stanju, kao da su na izmaku snaga”, rekao je Finses. Čuvari su zaustavili svoje plovilo na 130 metara od jelena koji su odmah počeli plivati prema njima. Ugasili su motore da se životinje ne bi uplašile.

Kad su jeleni doplivali do čamca, udarili su glavom o njega i pokušali se popeti. Čuvari su ih povukli do stepenica i podignuli ih u čamac. Jeleni su drhtali od umora i hladnoće vode koja je u ovo doba godine oko 10 stupnjeva Celzijusa, piše AP. “Bio sam mokar do kostiju, morao sam ih podići i uzeti u naručje kako bih ih skinuo s naše palube i odnio na plažu”, rekao je Finses.

Nije uobičajeno da doplivaju do čamca s ljudima

Nakon povratka na kopno, jeleni su u početku imali problema s hodanjem, no čim im se vratila snaga, počeli su hodati uokolo, a potom su odjurili u šumarak.

“Uobičajeno je vidjeti jelene kako plivaju u vodama jugoistočne Aljaske i prelaze s otoka na otok, no nije uobičajeno da doplivaju do čamca s ljudima i pokušaju se popeti na njega”, rekao je Freeman.