Dva milijuna tona kontaminiranog tla klizi prema malom selu u Danskoj. 'Ovu katastrofu je uzrokovao čovjek'

Zagađeno tlo lagano je počelo kliziti 2021., a sve je postalo javno krajem 2023.

FOTO: Screenshot Google Earth

Ljudi u jednom danskom selu strahuju da će im domove zatrpati klizište kontaminirane zemlje. Cijela ova situacija jedna je od najgorih ekoloških katastrofa u povijesti Danske.

Klizište se polako kreće ka mjestu Ølst, selu s oko 400 stanovnika koje se nalazi na sjeveru Danske. Krenulo je s obližnjeg postrojenja kojim upravlja Nordic Waste i koji je na toj lokaciji već srušio neke zgrade, piše Guardian.

Radi se o najmanje dva milijuna tona kontaminirane zemlje za koju se vjeruje da se kreće brzinom od dva metra na dan. Usporila je, ranije se kretala brzinom od devet metara na dan. Stručnjaci predviđaju da se kreće upravo u smjeru sela Ølst te strahuju da bi mogla onečistiti rijeku Alling Å.

Nadležna tvrtka proglasila bankrot

Izvješće nadležne Geološke službe za Dansku i Grenland (GEUS) o ovom skandalu izazvalo je zgražanje diljem Danske jer je utvrdilo da je katastrofu uzrokovao čovjek, ne priroda. Izvješće tvrdi i da u kontaminiranoj zemlji ima materijala iz Norveške.

Očekuje se da će troškovi čišćenja dosegnuti 27,5 milijuna eura unutar sljedećih šest mjeseci, a potencijalno bi račun mogao završiti u milijardama. Nordic Waste je prošlog tjedna proglasio bankrot. “Nažalost, klizište je došlo do tih razmjera da mi kao tvrtka nismo u stanju boriti se s njim”, poručili su.

‘Oni vide samo jedno – novac’

Rene Møller Larsen, koji posluje 500 metara uzbrdo od klizišta i koji u tom području živi desetljećima, kazao je da je ruralna zajednica, koja je bila mirna, sada potresena. “Šokirani su”, kazao je.

Iako je brzina kojom se klizište kreće smanjena, Møller Larsen vjeruje da će biti potrebni mjeseci da se uvide razmjeri ove katastrofe. “Što uopće znači odvoziti smeće u Dansku? Oni vide samo jednu stvar: novac”, zaključio je.

Zagađeno tlo klizi od 2021. godine

U Danskoj se prvo špekuliralo da je klizište uzrokovala obilna kiša. No, Kristian Svennevig, viši istraživač u GEUS-u, i jedan od autora izvješća o katastrofi, kazao je da su pronašli dokaze o kretanju još iz 2021. godine. S vremenom se kretanje ubrzavalo, najviše krajem prošle godine, kada je slučaj postao javan.

“Zaključili smo da ovo nije prirodni fenomen. To je fenomen kojeg je uzrokovao čovjek, klimatske promjene nisu krive”, kazao je Guardianu. “U osnovi je to zagađeno tlo koje klizi i koje je počelo kliziti u relativno suhim godinama, 2021. i 2022., što je nešto što se ne očekuje od prirodnog klizišta”, kazao je.

Najveća katastrofa zadnjih stoljeća

Neke od neposrednih opasnosti su izbjegnute, ali se milijuni tona kontaminiranog tla i dalje kreću. Nije jasno dokle će stići. Ministar okoliša, Magnus Heunicke, kazao je da je katastrofa u svojoj akutnoj fazi.

Svennevig je pak kazao da bi stvaranje računalnog modela klizišta pomoglo da se bolje shvati njegov put. Dodao je i da je ovo katastrofa već sada “najveća u stoljećima, a još se razvija”.